Germania este clasată drept „cea mai dificilă” pentru străinii care vor să se stabilească într-o nouă țară

153

Germania a fost clasată pe ultimul loc într-un nou clasament internațional care a analizat modul în care țările facilitează sau îngreunează viața cetățenilor străini nou-veniți.

În cadrul studiului Expat Insider 2022 au fost chestionați aproximativ 12 000 de cetățeni străini din 52 de țări, cărora li s-a cerut să evalueze țara de reședință în subcategoriile: relații cu administrația, locuințe, viață digitală și limbă.

Bahrain a ocupat primul loc pe listă, urmat de Emiratele Arabe Unite pe locul al doilea și de Singapore pe locul al treilea. Rezidenții internaționali au raportat că toate cele trei țări oferă o comunicare ușoară și lipsa barierei lingvistice, prezentând în același timp obstacole birocratice minime.

Dintre cele 52 de țări raportate, Germania a ocupat ultimul loc pe listă, după Japonia (locul 51) și China (locul 50). De asemenea, s-a clasat pe ultimele zece locuri în trei din cele patru subcategorii: Locuințe (locul 47), Viața digitală (locul 48) și Limba (locul 49).

În categoria locuințe, expatriații au raportat că locuințele din Germania sunt atât greu de găsit, cât și de plătit.

„Poate dura până la trei luni pentru a găsi chiar și o locuință temporară”, a raportat un contribuabil din Polonia.

Cetățenii străini nu stau mult mai bine nici în ceea ce privește limba în Germania: 46 la sută au declarat că este dificil să trăiești în Germania fără să vorbești limba locală (față de 32 la sută la nivel global), chiar dacă 60 la sută au declarat că vorbesc limba destul de bine sau foarte bine. Un procent de 55 la sută dintre respondenți consideră că limba germană este greu de învățat, față de 38 la sută la nivel global.

De asemenea, Germania s-a clasat printre ultimele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește infrastructura digitală (locul 48), cum ar fi opțiunile de plată fără numerar (locul 51) și accesul ușor la o conexiune rapidă la internet (locul 49).

Lipsa de digitalizare a Germaniei este o problemă majoră, iar 24% dintre expatriați au declarat că le este greu să aibă acces la internet de mare viteză acasă, față de 11% la nivel global, în timp ce 27% sunt nemulțumiți de lipsa opțiunilor de plată fără numerar (față de 8% la nivel global).

Infrastructura digitală deficitară are, de asemenea, un impact asupra disponibilității serviciilor guvernamentale online – o subcategorie la care Germania s-a clasat pe locul 43. Un total de 52% dintre expatriați au declarat că au întâmpinat dificultăți în relația cu autoritățile locale, comparativ cu 39% la nivel global.

„Urăsc cu adevărat birocrația germană”, a declarat o persoană din Marea Britanie. „Mai ales faptul că nimic nu este digitalizat! Durează o veșnicie să iei legătura cu oricare dintre birourile guvernamentale locale pentru a discuta despre permisele de ședere și altele asemenea.”

Germania s-a descurcat ceva mai bine la categoria Admin Topics în general, unde s-a clasat pe locul 36.

Cum se compară Germania cu vecinii săi vorbitori de limbă germană?

În comparație cu țările vecine vorbitoare de limbă germană, Germania a obținut, de asemenea, rezultate mai slabe la fiecare categorie. În clasamentul general, Elveția și Austria s-au clasat mult mai sus pe listă – pe locurile 20, respectiv 32.

Evaluările pentru cele trei țări diferă puternic în special în ceea ce privește două aspecte: străinii din Germania se plâng de lipsa infrastructurii digitale (locul 48) și de subiecte administrative (locul 36), în timp ce rezidenții internaționali din Elveția sunt foarte mulțumiți de aceste aspecte ale vieții. Elveția se situează printre primele zece țări din lume în ambele subcategorii (locul 7 în fiecare dintre ele), în timp ce Austria se situează aproximativ la mijlocul listei în ceea ce privește infrastructura digitală (locul 29) și administrația (locul 27).

În ceea ce privește locuințele, Austria s-a clasat mult mai bine decât Germania în Elveția, ocupând locul 25, în timp ce Germania (locul 47) și Elveția (locul 44) se situează printre ultimele zece țări în ceea ce privește disponibilitatea și accesibilitatea locuințelor pentru rezidenții străini.

„Lipsa de locuințe este o problemă reală aici, precum și creșterea constantă a prețurilor chiriilor, în timp ce salariile nu cresc în același ritm”, a declarat un participant din Ucraina.

În ciuda faptului că germana este una dintre limbile oficiale în toate cele trei țări DACH, rezidenții germani au perceput bariera lingvistică ca fiind o dificultate mai mare (locul 49) decât cei care locuiesc în Austria (locul 38) sau Elveția (locul 30).

„Germanii au prejudecăți dacă nu vorbești suficient de bine germana, mai ales la birouri”, a declarat un participant român la sondaj.

SURSĂthelocal.de