Germania. PIB-ul a crescut în mod neașteptat în al treilea trimestru (+0,3%), față de trimestrul anterior. Cea mai mare economie a Europei evită pentru moment recesiunea, în ciuda unei rate ridicate a inflației și incertitudinilor privind aprovizionarea cu energie.

Biroul german de Statistică (Destatis) arată că produsul intern brut al Germaniei a crescut (ajustat) cu +0,3% față de trimestrul precedent. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca economia să se contracteze cu -0,2% în perioada iulie – septembrie 2022. 

De la an la an, economia germană s-a majorat, în termeni ajustați sezonier, cu +1,2% în trimestrul al treilea, peste prognozele analiștilor de +0,8%. În cea mai recentă prognoză, guvernul a prezis o recesiune în Germania, cu o scădere a produsului intern brut de până la -0,4% anul viitor.

Economia germană a continuat să se mențină în pofida condițiilor economice globale dificile: pandemia de Covid, întreruperea lanțurilor de aprovizionare și creșterea prețurilor ca urmare a războiului din Ucraina”, se arată în comunicatul Destatis.

Un sondaj al ifo Institute în rândul companiilor din Saxonia arată că indicele climatului de afaceri a crescut cu un punct până la 86,2% în această lună, iar firmele și-au ridicat așteptările pentru următoarele șase luni. Defalcat, pe sectoare de activitate, încrederea s-a deteriorat ușor la nivelul serviciilor și mai puternic în rândul construcțiilor. În schimb, în domeniul comerțului, a câștigat teren.

Institutul german întocmește barometrul climatului de afaceri pe baza a circa 1.700 de chestionare lunare cu firme din domeniul angro, retail, producție și construcții.