Germania. Guvernul anunță reducerea TVA-ului la gaze naturale la 7%, pentru a sprijini gospodăriile și companiile

254

Germania. Guvernul anunță reducerea TVA-ului la gaze naturale la 7%, pentru a sprijini gospodăriile și companiile. Măsura se va aplica din octombrie și până în martie 2024.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a susținut o scurtă declarație de presă în care a anunțat reducerea TVA-ului la gaze naturale, de la 19% cât este în prezent, până la 7%. Cancelarul a spus că se așteaptă ca firmele din domeniul energiei să transfere această reducere în facturile consumatorilor.

Cabinetul lui Scholz ar fi vrut o suspendare a aplicării tarifului, însă acest lucru nu este permis de legislația europeană.

Reducerea la TVA vine în contextul în care guvernul federal a introdus în facturi o taxă de susținere a Uniper, cel mai mare importator de gaze naturale din Germania, puternic afectat de reducerea fluxurilor provenite din Rusia.

Cota de 7% se percepe bunurilor și serviciilor esențiale și a celor culturale, cum ar fi alimente de bază, călătorii cu transportul public, reviste, cărți și bilete la teatru sau la muzeu. Celelalte categorii sunt supuse unui TVA de 19%, explică DW.

SURSĂbiziday