Cancelara Angela Merkel și liderii celor 16 landuri federale au căzut de acord asupra unor reguli mai stricte la nivel național în vederea combaterii pandemiei. Ea a declarat vineri că se aşteaptă la o evoluţie a pandemiei de COVID-19 ”încă şi mai dificilă” în lunile de toamnă şi iarnă, dar a promis că guvernul ei va avea ca prioritate bunăstarea societăţii în ansamblu.

„Va trebui să trăim cu acest virus încă mult timp (…) Situaţia rămâne gravă. Să o luăm în serios. Am beneficiat toţi de libertate şi de o protecţie relativă împotriva aerosolilor în timpul verii”, când este posibilă „viaţa în aer liber”, dar situaţia riscă să se schimbe odată ce mai multe activităţi se mută în spaţii închise, unde virusul se poate transmite mai uşor, a remarcat Merkel la o conferinţă de presă.

Numărul infecțiilor cu coronavirus a crescut din nou în Germania, depășind în mai multe zile pragul de 1.500. Potrivit autorităților, mulți germani s-au infectat la petreceri private sau în concediu, mai ales în țările considerate zone de risc.

Pe scurt, măsurile convenite de cancelara Angela Merkel și de premierii landurilor federale includ:

– extinderea interdicției organizării evenimentelor publice majore (cum ar fi concertele mari) până la sfârșitul anului.

– obligativitatea purtării măștii în mijloacele de transport în comun și magazine – cu amendă de cel puțin 50 de euro. Măsura e valabilă în toate landurile federale în afară de Saxonia Anhalt.

– călătorii care vin dintr-o regiune de risc nu vor mai avea după 1 octombrie posibilitatea de a-și face testul Covid direct la aeroport pentru a evita carantina, după ce primesc un rezultat negativ. Ei vor fi nevoiți să respecte o carantină de 14 zile. Singura posibilitate de a sta în carantină mai puțin timp va fi un rezultat negativ la un test care poate fi efectuat cel devreme după a cincea zi de la sosirea în Germania.  

Pe lista regiunilor de risc a Institutului Robert Koch se află, în continuare, și câteva zone din România: București, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Neamț, Prahova, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. Republica Moldova se numără printre țările considerate zone de risc.