Germania, cea mai mare economie europeană, reduce prognoza de creștere economică pentru acest an, din cauza restricțiilor dure adoptate ca răspuns la pandemia de Covid-19. Estimarea de creștere pentru 2021 a fost redusă de la 4,4% la 3%, potrivit surselor Bloomberg. Ministrul german al Economiei urmează să anunțe oficial noile estimări economice săptămâna viitoare.

Economia germană a intrat în lockdown parțial în luna noiembrie, printre măsurile adoptate numărându-se închiderea magazinelor considerate neesențiale. Ulterior, lockdown-ul a fost extins până pe 14 februarie.

Anul trecut, pandemia și restricțiile aferente au tras puternic în jos economia germană. Astfel, cea mai mare ecnomie europeană a înregistrat în 2020 o contracție de 5%, evoluția fiind totuși ușor mai bună decât se așteptau inițial analiștii, grație răspunsului puternic al statului care a ajutat la limitarea pagubelor provocate de pandemie.

În ianuarie, indicatorul privind intențiile de achiziții ale managerilor (Composite Purchasing Managers – PMI) din Germania, calculat de IHS Markit, a scăzut de la 52 de puncte la 50,8 puncte, minimul ultimelor 7 luni. Indicatorul este corelat cu evoluția economiei. Activitatea în sectorul serviciilor a scăzut la 46,8 puncte, de la 47 de puncte, în timp ce indicele aferent industriei a rămas peste pragul de 50 de puncte, deși a scăzut cu 1,3 puncte procentuale. Deși rezistă peste pragul de 50 de puncte, indicele din sectorul manufacturier germană se află la minimul ultimelor 4 luni.