Acasă Economie Germania: Președintele Băncii Naționale și membru al BCE, conservatorul Jens Weidmann, demisionează la finalul anului

Germania: Președintele Băncii Naționale și membru al BCE, conservatorul Jens Weidmann, demisionează la finalul anului

0
Germania: Președintele Băncii Naționale și membru al BCE, conservatorul Jens Weidmann, demisionează la finalul anului

Germania. Președintele Băncii Naționale demisionează la finalul anului, după zece ani în care a ocupat funcția. Decizia va avea implicații și în activitatea Băncii Centrale Europene, Jens Weidmann fiind cunoscut ca un conservator în cadrul instituției.

Din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) fac parte și guvernatorii băncilor centrale din Zona Euro, ceea ce înseamnă că Wiedmann va fi înlocuit inclusiv în BCE. Mai exact, va renunța la funcție la doar câteva zile după ce Banca Europeană va anunța dacă suspendă sau nu politica stimulentelor financiare pentru relansarea economică, care pe de o parte a ajutat firmele și economiile naționale să se refacă după criza provocată de pandemie, dar pe de altă parte a influențat creșterea inflației. 

De altfel, în discursul în care și-a anunțat demisia, guvernatorul a avertizat cu privire la creșterea inflației în perioada următoare: “Va fi esențial să nu ne uităm doar la deflație, ci să avem în vedere potențialele riscuri inflaționiste”.

Weidmann mai avea cinci ani până la finalizarea mandatului actual. A fost numit guvernator al Băncii Germane (Bundesbank) în 2011, iar în 2019 a mai primit încă un mandat de opt ani, astfel că ar fi trebuit să conducă instituția până în 2027. Noul guvern care se va forma în urma alegerilor parlamentare din Germania va avea misiunea de a-i găsi un înlocuitor. Potrivit observatorilor BCE, favoriți să preia funcția sunt Claudia Buchm, adjuncta lui Weidmann, Jens Ulbrich, economistul șef al Băncii Centrale și Isabel Schnabel, membru al consiliului de administrație al BCE. 

Weidmann este unul dintre cei mai conservatori membrii ai Consiliului BCE și nu de multe ori s-a opus politicilor monetare, explică Reuters, un astfel de moment consumându-se în 2012, când Mario Draghi, președintele BCE de atunci (acum premier al Italiei), declara că va face orice îi stă în putință pentru a salva moneda euro, în fața crizei datoriilor din Zona Euro.

Și în luna iulie a acestui an, guvernatorul Bundesbank s-a pronunțat împotriva menținerii dobânzii de referință la cel mai mic nivel, până când inflația se va stabiliza la 2%. Eurostat a anunțat astăzi că inflația aferentă lunii septembrie este de 3,4%, în Zona Euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.