Germania va permite ca aproximativ 130 000 de rezidenți străini să își regularizeze statutul și va crea noi stimulente pentru a aduce lucrători calificați din străinătate, în contextul unei penurii de forță de muncă fără precedent, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

„Vrem să creăm o lege modernă a imigrației”, a declarat miercuri ministrul de interne Nancy Faeser.

Noua lege, prima din cele trei planificate pentru anul viitor, vine în contextul în care cererile salariale determinate de inflație ating niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani și în timp ce marile grupuri industriale care formează inima celei mai mari economii europene pledează pentru mai multă imigrație.

La sfârșitul anului trecut, se estima că economia germană avea un deficit de aproximativ 400.000 de lucrători, iar de atunci blocajele au continuat să crească.

În conformitate cu noile norme, persoanele care trăiesc în Germania de cinci ani cu statut de „tolerat” – de obicei, persoanele ale căror cereri de azil au fost respinse – vor avea la dispoziție un an pentru a îndeplini cerințele pentru rezidență deplină, găsindu-și un loc de muncă, demonstrând că vorbesc limba germană și dovedindu-și identitatea.

Tinerii cu vârsta sub 27 de ani vor putea, în anumite circumstanțe, să solicite rezidență permanentă după numai doi ani.