Acasă Economie Germania și SUA ”au ajuns la un compromis” în privința gazoductului Nord Stream 2

Germania și SUA ”au ajuns la un compromis” în privința gazoductului Nord Stream 2

0
Germania și SUA ”au ajuns la un compromis” în privința gazoductului Nord Stream 2

Germania și SUA ”au ajuns la un compromis” în privința gazoductului Nord Stream 2, în ultimele luni de mandat ale cancelarului Merkel și în primele din Administrația Biden. Germania s-a angajat să susțină Ucraina, în cazul unor viitoare agresiuni din partea Rusiei

Ministrul german de Externe a salutat ”un compromis constructiv” din partea americanilor, care până acum s-au opus proiectului. Cele două părți s-au înțeles să sancționeze Rusia și să susțină Ucraina, în cazul în care Moscova se va folosi de rețea pentru a-și spori influența pe plan internațional. Totodată, Berlinul s-a angajat să facă o serie de investiții în Ucraina și să medieze un acord privind tranzitul de gaz prin conductă, între Moscova și Kiev.

Într-un comunicat de presă comun, se arată că ”în cazul în care Rusia se va folosi de această legătură energetică ca de o armă sau dacă va comite acte de agresiune împotriva Ucrainei, Germania va acționa la nivel național și va face presiuni la nivel european (inclusiv pentru sancțiuni) pentru a limita capacitățile de export de energie ale Rusiei pe continent”.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a precizat că Angela Merkel a discutat telefonic cu președintele rus Vladimir Putin despre gazoduct, precum și despre ”aplicarea Acordului de la Minsk, pentru rezolvarea pe cale pașnică a conflictului din estul Ucrainei”. Într-un comunicat de presă, guvernul rus a respins ideea că se va folosi de Nord Stream 2 ca armă politică. Totodată, Casa Albă a anunțat o vizită oficială a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, pe 31 august, în care Administrația Biden își va afirma susținerea neclintită față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în fața agresiunii rusești în Donbas și Crimeea”.

Acordul germano-american vine la numai câteva zile după vizita cancelarului german Angela Merkel în SUA, considerată de analiștii politici a fi ”una de adio”, întrucât Merkel părăsește postul în septembrie și nu mai candidează. De altfel, discuții pe subiect au avut loc și în iunie, la Summit-ul G7 și în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la instituțiile UE.

Construcția ”Nord Stream 2”, care presupune alimentarea Germaniei cu gaz rusesc din regiunile arctice, pe sub Marea Baltică, a început în 2012. În prezent, gazoductul este gata ”în proporție de 98%”, în urma unor investiții de peste nouă miliarde de euro.

Lucrările au început înainte de Anexarea Crimeii (2014), pe vremea în care Rusia făcea parte din grupul celor mai dezvoltate opt state (G8), însă din cauza anexării a fost exclusă din organizație, iar organismele internaționale i-au impus o serie de sancțiuni. De atunci, relațiile diplomatice ale SUA și Ucrainei cu Rusia s-au răcit considerabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.