Partidul Social-Democrat german (SPD) i-a depăşit în intenţiile de vot pe conservatorii cancelarului Angela Merkel pentru prima dată în 15 ani, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Forsa pentru RTL/NTV şi publicat marţi, cu o lună înaintea alegerilor parlamentare naţionale din Germania, relatează Reuters şi AFP.

Sprijinul pentru blocul conservator CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) a scăzut considerabil în ultimele săptămâni. Institutul Forsa a declarat că este prima dată după octombrie 2006 când SPD este plasat înaintea conservatorilor în privinţa intenţiilor de vot.

Astfel, potrivit anchetei sociologice realizate de Forsa, SPD a câştigat două puncte procentuale faţă de săptămâna trecută, ajungând la 23% din intenţiile de vot ale electoratului german, în timp ce blocul conservator CDU-CSU a pierdut un punct procentual, ajungând acum la 22%, cel mai mic scor înregistrat de CDU-CSU în sondajele Forsa după 1984.

Susţinerea pentru Verzi a scăzut cu un punct faţă de săptămâna trecută, ajungând la 18%. Ei sunt urmaţi de Partidul Liber-Democrat (FDP, 12%), Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă, 10%) şi Die Linke (extrema stânga, 6%).

Social-democraţii, care în prezent participă la guvernare alături de conservatori şi sunt conduşi de vicecancelarul şi ministrul finanţelor Olaf Scholz, ar putea forma diverse coaliţii după alegerile din 26 septembrie – fie cu Verzii şi Die Linke, fie cu Verzii şi FDP, fie cu conservatorii şi FDP.

Sondajul Forsa a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.532 persoane, în perioada 17-23 august, marja de eroare fiind de plus/minus 2,5 puncte procentuale. AGERPRES