După investiții masive decise în urma invaziei rusești în Ucraina, Germania construiește „cea mai mare armată convențională” din Europa în cadrul NATO, a declarat marți cancelarul său Olaf Scholz, citat de Le Monde.

În prezent, Germania are „cu siguranță cea mai mare contribuție” la Alianța Atlantică, alături de Statele Unite, a afirmat liderul social-democrat într-un interviu la televiziunea publică ARD, după summitul G7.

În urma invaziei rusești din 24 februarie, guvernul a anunțat un fond excepțional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale, Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt învechite. Pentru cea mai mare economie a Europei, obiectivul este de a asigura apărarea teritoriului său și de a-și îndeplini angajamentele față de Alianța Atlantică, prin atingerea obiectivului de a aloca 2% din PIB-ul național pe an pentru apărare.

Deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru armata națională reprezintă o schimbare majoră pentru Germania, care în ultimii ani a tras de timp pentru a respecta angajamentele Alianței Atlantice în acest domeniu, atrăgându-și în mod regulat mânia Statelor Unite. De la sfârșitul Războiului Rece, țara și-a redus semnificativ armata, de la aproximativ 500.000 de oameni în momentul reunificării din 1990 la doar 200.000 în prezent.