Discurs istoric al lui Olaf Scholz în Bundestag: Berlinul va investi 100 de miliarde de euro pentru apărare și crește bugetul militar la peste 2% din PIB

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va investi 100 de miliarde de euro într-un fond special pentru modernizarea armatei țării și pentru a crește anual cheltuielile pentru apărare la peste 2% din produsul intern brut, transmite Bloomberg.

Fondul special va fi creat printr-o adăugare la bugetul pentru anul 2022, a spus Scholz duminică, într-un discurs susținut în cadrul unei sesiuni speciale a Bundestag-ului, Camera inferioară a parlamentului de la Berlin, o alocuțiune intitulată “Războiul lui Putin și răspunsul nostru” și care marchează un punct de cotitură și a transformare a politicii externe germane.

Scholz, care în ultimele săptămâni a fost criticat pe scară largă atât de adversarii politici, cât și de aliați, pentru ceea ce aceștia au perceput ca fiind tergiversare și slăbiciune în fața agresiunii crescânde a Rusiei față de Ucraina, a decis o schimbare radicală după atacul pe scară largă al liderului rus Vladimir Putin asupra fostei republici sovietice.

“Odată cu invazia Ucrainei, ne aflăm într-o nouă eră”, a declarat Scholz, social-democratul care i-a luat locul Angelei Merkel în decembrie.

“Trebuie să-i oprim pe belicoșii ca Putin. Pentru asta este nevoie de propria voastră putere. Vrem să dotăm Bundeswehr-ul cu echipamente moderne și să folosim mai mult de 2 la sută din producția noastră economică în acest scop. Da, vrem și vom asigura libertatea și prosperitatea noastră! (…) Nu vom accepta niciodată violența ca instrument politic. Nu ne vom odihni până când pacea nu va fi asigurată în Europa!”, a afirmat el.

Joi, președintele Putin a creat o nouă realitate cu invazia sa în Ucraina. Această nouă realitate necesită un răspuns clar. Noi l-am dat”, a adăugat el.

În ultima săptămână, Scholz a oprit procesul de certificare pentru gazoductul Nord Stream 2, construit pentru a aduce mai mult gaz rusesc în Germania și Europa, a abandonat opoziția de lungă durată a Germaniei față de trimiterea de arme în zonele de conflict și a susținut excluderea băncilor rusești din SWIFT, sistemul utilizat pentru tranzacții în valoare de mii de miliarde de dolari între mii de bănci din întreaga lume. Disponibilitatea de a furniza Ucrainei echipamente militare, inclusiv rachete sol-aer și arme antitanc, este, în multe privințe, cea mai dramatică dintre aceste mișcări.

Germania a anunțat în 2021 un buget anual de 53,03 miliarde de euro  pentru apărare, în creștere cu 3,2% față de anul precedent (51,4 miliarde), potrivit agenției germane de presă DPA.

Cu toate acestea, această cifră reprezintă 1,57% din PIB-ul Germaniei, cu mult sub obiectivul NATO de 2%, fapt pentru care Berlinul a fost criticat ani la rândul de aliații din NATO.