Acasă Externe Ghețarii se topesc într-un ritm mai rapid, conform unui nou studiu

Ghețarii se topesc într-un ritm mai rapid, conform unui nou studiu

0
Ghețarii se topesc într-un ritm mai rapid, conform unui nou studiu

Ritmul accelerat al topirii contribuind cu peste 20% la creșterea nivelului mării, amenință orașele populate de coastă.

Aproape toți ghețarii lumii își pierd masa – și într-un ritm accelerat, potrivit unui nou studiu despre care experții au spus că au pictat o „imagine alarmantă”. Cercetarea publicată miercuri în revista științifică Nature oferă una dintre cele mai extinse imagini de până acum despre pierderea masei de gheață de la aproximativ 220.000 de ghețari din întreaga lume, o sursă majoră de creștere a nivelului mării.

Folosind imagini de înaltă rezoluție din satelitul Terra al NASA din 2000-2019, un grup de oameni de știință internaționali au descoperit că ghețarii, cu excepția straturilor de gheață din Groenlanda și Antarctica, care au fost excluse din studiu, au pierdut în medie 267 gigatone de gheață pe an. O gigatonă de gheață ar umple Central Park din New York și ar avea o înălțime de 341 metri (1.119 picioare). Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pierderea masei ghețarilor s-a accelerat. Ghețarii au pierdut anual 227 de gigatone de gheață în perioada 2000-2004, dar aceasta a crescut până la o medie de 298 de gigatone în fiecare an după 2015. Topirea a avut un impact semnificativ asupra nivelului mării cu aproximativ 0,74 milimetri pe an, sau 21% din creșterea globală a nivelului mării observată în această perioadă. Ghețarii tind să aibă un răspuns mai rapid la schimbările climatice în comparație cu straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica și contribuie în prezent la creșterea nivelului mării mai mult decât oricare dintre straturile de gheață, au spus oamenii de știință. Studiul ar putea umple goluri importante în înțelegerea pierderii masei de gheață, ducând la previziuni mai exacte, a spus co-autorul studiului Robert McNabb, un om de știință în teledetecție la Universitatea Ulster din Regatul Unit. Studiile anterioare privind ghețarii individuali reprezintă doar aproximativ 10% din planetă, a spus el.

Oamenii de știință au avertizat multă vreme că temperaturile încălzite provocate de schimbările climatice consumă din ghețari și straturi de gheață din întreaga lume, contribuind la un nivel mai ridicat al mării care amenință orașele populate de coastă ale lumii.

Ratele de topire globale, diferite de volumul de apă pierdut, s-au dublat în ultimii 20 de ani și „asta este enorm”, a spus Romain Hugonnet, glaciolog la ETH Zurich și la Universitatea din Toulouse din Franța, care a condus studiul.

„Acum zece ani, spuneam că ghețarii sunt indicatorul schimbărilor climatice, dar acum au devenit un memorial al crizei climatice”, a declarat directorul serviciului de monitorizare a ghețarilor mondiali, Michael Zemp, care nu a făcut parte din studiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.