Acasă Economie Google, amendă de 500 de milioane de euro aplicată de autoritatea de reglementare a concurenţei din Franţa

Google, amendă de 500 de milioane de euro aplicată de autoritatea de reglementare a concurenţei din Franţa

0
Google, amendă de 500 de milioane de euro aplicată de autoritatea de reglementare a concurenţei din Franţa

Google a fost amendată marţi cu 500 de milioane de euro de către autoritatea de reglementare a concurenţei din Franţa, pentru că nu a respectat un ordin de a negocia acorduri corecte cu publisherii de ştiri pentru utilizarea conţinutului lor, relatează news.ro, citând CNBC. Autoritatea pentru Concurenţă a Franţei a anunţat că Google a încălcat o hotărâre din aprilie 2020 care a ordonat companiei să negocieze acorduri de licenţiere ”cu bună credinţă” cu editorii şi agenţiile de ştiri pentru orice reutilizare a conţinutului protejat prin drepturi de autor.

În ianuarie, Google a convenit un acord major de drepturi de autor digitale cu editorii francezi. Ca parte a acordului, compania a declarat că va negocia licenţe individuale cu membrii alianţei de presă din Franţa, care acoperă drepturile conexe şi accesul la un nou serviciu numit News Showcase. Agenţia franceză pentru concurenţă a contestat acest lucru, spunând că acordul nu include o discuţie privind remuneraţia pentru utilizările actuale ale conţinutului acoperit de ”drepturile de vecinătate” pentru presă. Autoritatea de reglementare a adăugat că Google a restricţionat sfera discuţiilor cu mass-media refuzând să includă utilizarea imaginilor de presă.

Amenda este cea mai mare impusă vreodată de autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei din Franţa pentru eşecul unei companii de a respecta una dintre hotărârile sale, potrivit agenţiei franceze de ştiri AFP.

Instituţia a ordonat Google să prezinte editorilor o ofertă de remuneraţie pentru utilizarea conţinutului protejat în termen de două luni, în caz contrar riscând să se confrunte cu amenzi de până la 900.000 de euro pe zi.

Google a declarat că este ”foarte dezamăgită” de decizia de marţi.

”Am acţionat cu bună credinţă de-a lungul întregului proces. Amenda ignoră eforturile noastre de a ajunge la un acord şi realitatea modului în care funcţionează ştirile pe platformele noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru CNBC.

Acesta a adăugat că, până în prezent, Google este singura companie care a anunţat acorduri privind drepturile de proprietate.

”Suntem, de asemenea, pe punctul de a finaliza un acord cu AFP care include un acord global de licenţiere, precum şi remunerarea drepturilor lor de proprietate pentru publicaţiile lor de presă.”

Amenda record este cea mai recentă, în contextul disputei privind drepturile de autor între giganţii tehnologici precum Google şi Facebook şi editorii de ştiri, relatează news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.