Avionul Rafale de generația a patra, recent achiziționat de Grecia, a făcut o serie de depășiri asurzitoare înainte de a ateriza la baza aeriană Tanagra, la 70 km nord de Atena. Acestea au zburat de pe aeroportul Merignac, în apropiere de Bordeaux.

La baza aeriană a avut loc o ceremonie pentru a marca sosirea lor, în cadrul căreia un preot grec a binecuvântat avioanele și piloții acestora.

Rafale marchează un punct de cotitură în ceea ce privește capacitățile de apărare ale Greciei, spun experții în apărare, deoarece acestea transportă un sistem de țintire și armament mai avansat decât tot ce s-a văzut până acum în teatrul de operațiuni din Marea Egee.

“Au o [supraveghere] foarte avansată, posibil mai mare de 100 km [62 de mile], sub forma unei camere care scanează semnătura termică a altor avioane”, a declarat Konstantinos Grivas, care predă sisteme de arme la Academia Armatei Elene.

“Spre deosebire de radar, acesta nu permite inamicului să știe când a fost reperat, deoarece nu emite un fascicul”, a declarat el pentru Al Jazeera.

“Cel mai important lucru dintre toate este că acest avion este dotat cu racheta aer-aer Meteor, care este considerată în prezent cea mai bună de acest tip din arsenalul occidental. Raza sa de acțiune este oficial de 120 km (75 de mile), dar se crede că poate ajunge până la 150 km (93 km).

“Aceste șase avioane pot dezlănțui o putere de foc foarte mare fără ca inamicul să știe că sunt acolo”.

Piloții și tehnicienii greci au petrecut un an antrenându-se pe avioane în Franța, astfel că acestea vor intra imediat în serviciu.

Forțele aeriene ale Greciei sunt printre cele mai active din NATO, deoarece piloții greci interceptează în mod constant avioanele de luptă F-16 turcești care fac incursiuni în spațiul său aerian sau care survolează insulele grecești.

Ministrul Apărării, Nikos Panayotopoulos, a declarat pentru Al Jazeera că Rafale va face o muncă mai importantă. “Nu este o armă pe care o avem pentru interceptări zilnice deasupra Mării Egee, este o armă strategică”, a spus el.

Pilotul Theodoros Christodoulou a oferit o idee despre ce ar putea implica misiunile Rafale. “La avioanele mai vechi, dacă radarul se bloca pe o țintă, doar acel radar era blocat pe ea. Aici… o aeronavă poate transmite informațiile sale altei aeronave”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Grivas numește această capacitate de a fi un ochi pe cer și de a transmite informații de țintire către alte mijloace aeriene, navale și terestre un “multiplicator de forță”. Președintele Statului Major interarme, Konstantinos Floros, a declarat pentru Al Jazeera că această capacitate de interconectare în rețea între ramurile armatei grecești este deja în funcțiune.

Grecia a plasat o comandă rapidă pentru 18 avioane Rafale și sisteme de armament pentru 2,32 miliarde de euro (2,63 miliarde de dolari) în urmă cu doar 16 luni. Parlamentul a ratificat contractele în ianuarie 2021.

Dassault Aviation, care produce avioanele, a vândut Greciei șase avioane noi care erau deja în producție pentru Egipt. Grecia urmează să primească șase avioane folosite de la forțele aeriene franceze în acest an și șase anul viitor. De asemenea, a comandat încă șase avioane noi pentru a forma o escadrilă de 24 de avioane.

Anul trecut, Grecia a comandat, de asemenea, trei fregate Belharra de ultimă generație de la Naval Group din Franța pentru o sumă estimată la 3 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari). Achizițiile Belharra și Rafale susțin un tratat de apărare reciprocă fără precedent în cadrul NATO, semnat de Grecia și Franța în octombrie anul trecut.

“Rafale face din forța noastră aeriană una dintre cele mai puternice din Europa și din Mediterana, ceea ce promovează flexibilitatea diplomației noastre naționale și a alianțelor noastre mai largi”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

“Și pecetluiește compactul defensiv greco-francez și dă un suflu nou perspectivei unei autonomii strategice europene.”

Populația Turciei este de opt ori mai mare decât cea a Greciei, iar armata sa este cea mai mare din NATO, după cea a Statelor Unite. Grecia nu poate concura ca mărime. Spre deosebire de Turcia, care își construiește propria industrie de apărare folosind o tehnologie relativ simplă, Grecia a încercat să facă un salt către o tehnologie înaltă prin intermediul unei relații strategice cu Franța.

“Mulți analiști turci nu consideră Grecia ca fiind rivalul Turciei. Ei consideră mai degrabă Franța drept concurentul din estul Mediteranei”, a declarat Ioannis Grigoriadis, care predă studii europene la Universitatea Bilkent din Ankara.

“Astfel, decizia Franței de a întări apărarea Greciei cu Rafale este văzută ca o decizie franceză de a pune presiune asupra Turciei folosind tehnologie pe care Turcia nu o are… Grecia are acces la armament care echilibrează superioritatea numerică a Turciei. Acest lucru permite Greciei să vorbească de la egal la egal cu vecinul său”.

Grecia și Turcia au cochetat cu un conflict armat în 1974, 1987 și 1996. Aproape că au ajuns să se ia la bătaie în august 2020, când o fregată turcească a fost aproape de a izbi una grecească și a fost grav avariată în acest proces.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat din 2017, în principal din cauza dezacordului privind modul de delimitare a apelor teritoriale și a drepturilor asupra resurselor minerale submarine. Discuțiile exploratorii pentru rezolvarea acestei probleme au fost reluate anul trecut, după o pauză de cinci ani, dar nu au condus la un acord.