Grevele care perturbă segmente ale economiei britanice s-ar putea să se intensifice săptămâna aceasta, profesorii fiind gata să anunțe o acțiune de protest, potrivit Sunday Times, în timp ce asistentele medicale avertizează că grevele lor s-ar putea dubla luna viitoare, relatează Reuters. Guvernul prim-ministrului Rishi Sunak, care stabilește nivelurile salariale în serviciile de sănătate și educație finanțate din fonduri publice, se confruntă deja cu greve în industria feroviară și în alte industrii, deoarece creșterile salariale sunt în urma creșterii rapide a prețurilor, scrie News.ro.

Rezultatul unui vot în rândul profesorilor aparținând Uniunii Naționale pentru Educație este programat să fie publicat luni, la ora 17:00 GMT, dar Sunday Times a citat surse sindicale spunând că membrii din Anglia și Țara Galilor au votat să susțină grevele începând din februarie. Sindicatul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii asupra raportului. Săptămâna trecută, un vot privind organizarea unei greve, al unui alt sindicat al profesorilor, nu a atins pragul de participare pentru a fi validat. Dacă grevele profesorilor sunt confirmate luni, aceasta s-ar adăuga la perturbarea suferită de milioane de oameni din Marea Britanie în ultimele șase luni, timp în care grevele din sectorul feroviar au paralizat rețelele de transport, iar angajații ambulanțelor au refuzat până acum să răspundă la toate apelurile, cu excepția celor mai grave cazuri.

Ministrul Transporturilor, Mark Harper, a declarat duminică, pentru Sky News, că orice decizie de grevă a profesorilor ar fi regretabilă. Cu inflația de peste 10%, determinată parțial de creșterile mari ale costurilor energiei, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, guvernul a spus că nu își poate permite creșteri mari ale salariilor și că nu a vrut să încorporeze o inflație mai mare în economie prin creșteri salariale. Cu toate acestea, Harper a spus că a permis companiilor feroviare să facă o nouă ofertă sindicatelor, oferind semne incipiente că ar putea fi în curs de înțelegere, deși a refuzat să stabilească vreun calendar pentru asta. În altă parte, perturbarea activităților părea să continue. Colegiul Regal de Asistență Medicală, ai cărui unii membri au fost în grevă luna trecută și o vor face din nou, miercuri și joi, a avertizat că următoarea rundă de greve ar putea fi mai severă, cu dublarea numărului de asistente din Anglia care vor intra în grevă în februarie, dacă nu se va găsi o soluție.