Grevele sindicatelor din Franța din cauza revizuirii pensiilor planificate de guvern vor provoca marți perturbări puternice în transportul public, au anunțat duminică ministrul transporturilor și mai multe autorități de transport public.

Sindicatele au făcut apel la o zi de greve și demonstrații la nivel național și speră să repete participarea numeroasă înregistrată la primul protest major din 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au mărșăluit împotriva reformei. Grevele din acea zi au oprit, de asemenea, trenurile, au blocat rafinăriile și au limitat producția de energie.

“Va fi o zi dificilă, foarte dificilă pentru transportul public… Ne așteptăm la perturbări majore”, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune, la LCI TV.

Operatorul național de căi ferate SNCF a precizat într-un comunicat că traficul va fi grav perturbat marți pe întreaga sa rețea din cauza grevei și a recomandat oamenilor să își anuleze sau să își amâne călătoriile sau să lucreze de acasă.

Biletele deja cumpărate pentru perioada cuprinsă între luni, 30 ianuarie, ora 18.00 și miercuri, 1 februarie, ora 8.00, vor fi rambursate integral, a precizat SNCF.

RATP, operatorul de transport public pentru regiunea Ile-de-France din jurul Parisului, a precizat, de asemenea, că liniile de metrou și trenurile suburbane vor fi puternic perturbate marți.

Autoritatea aeronautică civilă franceză DGAC a precizat într-un comunicat că a cerut companiilor aeriene să își reducă marți programele de zbor cu 20% pe aeroportul Paris Orly, dar a adăugat că, în ciuda acestei măsuri preventive, se pot aștepta întârzieri și perturbări.

Ministrul Transporturilor, Beaune, a declarat că guvernul rămâne deschis la discuții suplimentare cu sindicatele, dar a precizat că guvernul președintelui Emmanuel Macron va menține obiectivul cheie al reformei de creștere a vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

“Inima reformei nu se va schimba”, a spus el.

Guvernul vrea să crească treptat vârsta de pensionare cu trei luni pe an începând din septembrie, până în 2030, și intenționează, de asemenea, să mărească durata de timp în care lucrătorii plătesc contribuții la asigurările sociale.

Sindicatele – inclusiv sindicatul moderat CFDT – sunt unite împotriva reformei și au promis că vor continua grevele și demonstrațiile până când guvernul va renunța la planurile sale.

Macron a declarat că a fost ales pe o platformă de reformare a pensiilor și că, fără aceste schimbări, sistemul de pensii din Franța nu poate rămâne viabil din punct de vedere financiar.