Grupurile de opoziție israeliene anunță un acord de coaliție, pregătind terenul pentru plecarea lui Netanyahu

423

După 12 ani la putere, Netanyahu este pe cale să părăsească funcția sub norul unei acuzații penale și al unui climat de blocaj politic. Personalități din opoziție au ajuns la un acord pentru a prelua conducerea rotativă a țării.

O coaliție improbabilă de partide disparate din opoziția israeliană a ajuns miercuri seară la un acord pentru a forma un guvern, ceea ce ar putea rezolva o perioadă prelungită de impas politic și îl va forța pe premierul asediat Benjamin Netanyahu să părăsească scena politică după 12 ani la putere.

Yair Lapid, un centrist, și Naftali Bennett, un ultranaționalist, au anunțat acordul după ce au reușit să formeze un guvern de coaliție cu o serie de partide din tot spectrul politic.

Lapid a reușit să strângă semnături de la șapte partide care și-au semnalat disponibilitatea de a forma o coaliție chiar înainte ca mandatul său de a forma un nou guvern să expire la miezul nopții.

Dincolo de propriul său partid Yesh Atid (Există un viitor) și de Yamina (Spre dreapta) a lui Bennett, Lapin a obținut sprijin din partea Israel Beiteinu (Israelul nostru acasă) condus de Avigdor Lieberman, Kahol Lavan (Albastru și alb) condus de Benny Gantz, Partidul Muncii condus de Merav Michaeli, partidul social-democrat Meretz (Vigor) condus de Nitzan Horowitz și Ra’am (Lista arabă unită) condus de Mansour Abbas.

Posturile din comisii legate de numirile în justiție și ordinea în care sunt ocupate posturile rotative au fost puncte de blocaj. La fel și legile privind construcțiile referitoare la locuințele arabe și recunoașterea satelor beduine din Negev, despre care partidul islamic Ra’am a declarat că trebuie rezolvate înainte de a putea susține noul guvern.

Lapid l-a informat oficial pe președintele israelian Reuven Rivlin că are sprijinul majorității din Knesset pentru a forma un cabinet – la peste două luni de la alegerile din 23 martie.

Noul guvern s-ar putea confrunta cu un vot de încredere în parlamentul Knesset-ului israelian undeva înainte de miercurea viitoare, cu excepția cazului în care Lapid cere timp pentru a negocia eventualele dezacorduri înainte ca partidele să semneze o coaliție obligatorie.

O astfel de mișcare ar întârzia votul cu încă o săptămână și ar da timp partidelor să aplaneze orice dezacorduri cu privire la politicile și numirile din noul guvern.

Este de așteptat ca Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al țării, să încerce să îi aducă de partea sa pe legislatorii din coaliție.

Cu excepția cazului în care coaliția nou formată se prăbușește înainte de a depune jurământul, mandatul de 12 ani al lui Netanyahu în fruntea țării se va încheia.

SURSĂjpost.com