Acasă Featured A doua stire pagina principal Guvernele mai multor țări sărace se plâng că Rusia nu livrează dozele de Sputnik comandate și deja plătite

Guvernele mai multor țări sărace se plâng că Rusia nu livrează dozele de Sputnik comandate și deja plătite

0
Guvernele mai multor țări sărace se plâng că Rusia nu livrează dozele de Sputnik comandate și deja plătite

La începutul acestui an, Fondul Suveran de Investiții al Rusiei, agenția care se ocupă de vânzarea vaccinului Sputnik în afara țării, a anunțat că Rusia are capacitatea de a furniza 700 de milioane de doze de vaccin pentru străinătate. Totuși, până în luna iulie, mai multe țări, majoritatea în curs de dezvoltare, care au comandat doze din acest vaccin, au primit doar o parte din numărul de doze comandat și plătit.

Iranul a primit mai puțin de 1 milion de doze, deși a comandat 60 de milioane

Una dintre țările cele mai puternic lovite de livrările întârziate ale Rusiei este Iranul. Autoritățile de la Teheran au comandat 60 de milioane de doze într-un contract inițial semnat cu Rusia. Până la finalul lunii iunie, numărul total de doze livrate în această țară era de 920.000. La acest moment, numărul a ajuns la 2 milioane.

Într-o încercare a iranienilor de a crește cantitatea de doze de vaccin utilizabilă în țară, Iranul a acceptat să găzduiască o fabrică de vaccin pe teritoriul său. Pentru a suplimenta, totuși, livrările parțiale ale Rusiei, Iranul a comandat vaccin și din China.

Țările din America Latină se plâng că nu primesc dozele comandate

Guatemala a fost una dintre primele țări care s-au plâns că Rusia nu livrează dozele promise. Guvernul acestei țări a rezervat milioane de doze în aprilie și a plătit în avans peste 57 de milioane de euro pentru opt milioane de doze.

Până la finalul lunii, iunie, însă, doar 150.000 de doze au ajuns în țară, conform presei locale.

În Honduras, autoritățile au anunțat că lucrează la un plan de contingență, în contextul în care rușii nu și-au respectat contractele.

Autoritățile boliviene, de asemenea, se plâng că au primit doar 745.000 de doze dintr-o comandă de 5,2 de milioane promisă până la finalul lui mai. Presa locală din această țară suspectează că Rusia a promis mai multe doze decât poate furniza.

În luna ianuarie, Mexicul și Rusia au anunțat cu fast semnarea unui contract pentru 24 de milioane de doze de Sputnik V. Presa mexicană scrie, totuși, că doar 4,1 milioane de doze au ajuns în țară până acum.

Conform unui e-mail al unui consilier al președintelui argentinian Alberto Fernandez, contractul semnat de această țară cu Rusia ar putea să fie denunțat, în situația în care rușii nu și-au respectat contractul și au livrat doar o mică parte dintre dozele promise.

Blocaje și prețuri exorbitante ale dozelor de vaccin în Africa

În Africa sub-sahariană, distribuția vaccinurilor anti-Covid a întâmpinat numeroase probleme. În februarie, grupul de lucru pentru vaccinuri al Uniunii Africane a anunțat că Rusia a oferit 300 de milioane de doze de Sputnik și un pachet de finanțare. Fondul de investiții rusesc a promis că livrările vor începe în iunie, iar până la începutul lunii, 11 țări din regiunea aprobaseră acest ser. La începutul lui iulie, însă, foarte puține doze fuseseră livrate.

În mai, președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, spunea că țara sa urmează să primească 1,3 milioane de doze de Sputnik. Până în data de 16 iunie, însă, nu fusese livrată nici măcar prima tranșă de 300.00 de doze, iar Rusia a transmis că „furnizorul a rămas fără stoc”.

În Angola, ministrul sănătății declara la sfârșitul lui iunie că dozele vor ajunge „curând”. În mai, țara primise doar 40.000 de doze din cele 12 milioane promise.

Rusia nu reușește să producă suficient nici măcar pentru nevoia internă

În ciuda retoricii și declarațiilor triumfaliste, Rusia nu reușește să producă suficient vaccin nici pentru cetățenii săi, o populație vaccinată în proporție de doar 15% cu o singură doză.

Conform Reuters, după ce unele regiuni au implementat obligativitatea vaccinării pentru unele domenii, cererea de vaccin a crescut pe plan local, iar acest lucru, cuplat cu dificultăți de stocare, a dus la un deficit de doze.

Kremlinul a anunțat că prioritatea sa imediată este satisfacerea cererii interne, dar că va rezolva și probleme legate de clienții externi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.