Un tribunal german a condamnat un bărbat rus de 56 de ani la închisoare pe viață pentru ceea ce a declarat că a fost asasinarea minuțios planificată a unui disident cecen stabilit la Berlin, la cererea autorităților ruse.

Zelimkhan “Tornike” Khangoshvili, un cetățean georgian în vârstă de 40 de ani care a luptat împotriva Rusiei în timpul celui de-al doilea război cecen la începutul anilor 2000, a fost împușcat de două ori în cap de la mică distanță în parcul Kleiner Tiergarten din centrul Berlinului în august 2019.

Uciderea a stârnit indignare în Germania și a determinat guvernul să expulzeze doi diplomați ruși, ceea ce a dus la un răspuns reciproc din partea Moscovei. Verdictul va tensiona probabil și mai mult relațiile diplomatice ruso-germane și va reprezenta un prim test pentru noul guvern german al cancelarului Olaf Scholz și al ministrului său de externe Annalena Baerbock.

Un cetățean rus care a fost reținut în apropierea locului faptei după ce a fost văzut aruncând o bicicletă și o armă în râul Spree avea asupra sa documente de viză care îl identificau ca fiind Vadim Andreevich Sokolov, în vârstă de 49 de ani, născut în Irkutsk, Siberia, și stabilit în Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, o investigație efectuată de Bellingcat, organizație de informații cu sursă deschisă, a identificat suspectul ca fiind Vadim Nikolaevici Krasikov, în vârstă de 56 de ani, care a călătorit în Germania sub o identitate falsă. Cercetătorul care a lucrat la investigație a fost invitat ca martor în fața tribunalului din Berlin.

Un alt martor, un cumnat al suspectului rus, l-a identificat pe acesta ca fiind Vadim Nikolaevici Krasikov în luna octombrie a acestui an. La prima sa înfățișare, același martor a refuzat să îl identifice pe acuzat, dar ulterior a cerut să fie invitat din nou, invocând teama de a fi vizat de serviciile secrete rusești ca motiv al inconsecvenței sale.

Krasikov a negat orice legături cu statul rus și cu FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Avocații apărării sale au susținut că a fost victima unei confuzii de identitate.

Dar miercuri, tribunalul regional din Berlin a declarat că serviciile de securitate rusești i-au furnizat lui Krasikov, în vârstă de 56 de ani, o identitate falsă, un pașaport fals și resursele necesare pentru a efectua asasinatul din 2019.

“Cel târziu în iunie 2019, organele de stat ale guvernului central al Federației Ruse au luat decizia de a-l lichida pe Tornike Khangoshvili la Berlin”, a declarat judecătorul. “Patru copii și-au pierdut tatăl, doi frați și-au pierdut fratele.

“Unele mass-media au sugerat că Rusia sau chiar Vladimir Putin sunt judecați aici”, a adăugat el. “Acest lucru este înșelător: doar condamnatul se află pe bancă. Dar sarcina noastră implică luarea în considerare a circumstanțelor crimei”.

Judecătorii au declarat că Krasikov a purtat o “responsabilitate deosebit de gravă” pentru crimă și, prin urmare, nu ar avea dreptul la eliberarea condiționată automată după 15 ani, care este obișnuită în Germania.

Verdictul corespunde cererilor procurorului federal al Germaniei, care a preluat cazul având în vedere semnificația politică sporită a acestuia. În rechizitoriu, procurorii au acuzat Rusia că a ordonat crima “sfidând în mod radical principiile statului de drept”.

Aceștia au susținut că Krasikov a călătorit la Berlin sub pseudonimul său pentru o “crimă comandată de stat” și a împușcat victima din spate cu un pistol cu amortizor de sunet în apropiere de parcul Kleiner Tiergarten. În timp ce Khangoshvili zăcea la pământ, Krasikov ar fi tras încă două gloanțe în cap.

Martorii l-au văzut pe suspect aruncând o bicicletă, un pistol și o perucă în râul Spree, în apropiere de locul faptei, și au alertat poliția, care l-a arestat înainte ca acesta să poată fugi pe un scuter electric parcat în dreptul unei uși.

Rudele victimei, care, în conformitate cu legislația germană, au fost autorizate să ia parte la proces în calitate de co-reclamanți, au acuzat săptămâna trecută Rusia că a încercat să “trimită un mesaj” dușmanilor săi politici prin uciderea lui Khangoshvili, care ceruse azil în Germania cu trei ani în urmă.

Președintele rus Vladimir Putin l-a catalogat pe Khangoshvili drept un “bandit” și un “terorist” care a ucis zeci de persoane în timpul luptelor din Caucaz. De asemenea, el a declarat că acuzațiile privind implicarea guvernului său în această crimă sunt “absolut nefondate”.