Guvernul rus va prezenta în curând o listă cu țările “neprietenoase” Rusiei, după criterii clare, a declarat ministrul rus de externe Sergey Lavrov într-un interviu pentru Sputnik.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru limitarea numărului de ruși angajați în misiunile diplomatice străine ale țărilor care sunt considerate a fi neprietenoase față de Rusia, iar ministerul de externe a fost însărcinat cu întocmirea listei. Anunțul vine pe fondul tensiunilor accentuate dintre Moscova și Washington privind sancțiunile anti-ruse, bazate pe acuzații de interferență electorală și presupusul rol al Moscovei în hack-ul SolarWinds. Rusia a negat aceste acuzații, adăugând că sancțiunile sunt contrare intereselor celor două națiuni și a emis măsuri de răspuns.

Într-un exercițiu făcut la o emisiune politică a televiziunii publice, o listă preliminară a acestor țări a fost propusă, aceasta incluzând SUA, Marea Britanie, Polonia, Ucraina, Georgia, Cehia (cunoscut fiind recentul conflict diplomatic dintre cele două națiuni) și țările baltice (Lituania, Letonia, și Estonia).

Oarecum surprinzător, nu sunt deocamdată incluse pe acea listă preliminară țări precum Germania și Franța care au acuzat Rusia în chestiuni precum cazul Navalnyi, Turcia care este membru NATO și cu care Rusia a avut diverse confruntări în Siria, Libia sau conflictul din Nagorno-Karabakh, Romania care găzduiește scutul american de la Deveselu, Olanda care acuză Rusia de prăbușirea avionului MH17 în conflictul din Donbas Ucraina, Canada, un aliat clasic al SUA, China, Finlanda, Norvegia, etc