Acasă Externe Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite / Acordul permite SUA să folosească două baze aeriene de pe teritoriul slovac

Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite / Acordul permite SUA să folosească două baze aeriene de pe teritoriul slovac

0
Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite / Acordul permite SUA să folosească două baze aeriene de pe teritoriul slovac

Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite, care stabilește cadrul pentru o potențială utilizare a bazelor sale aeriene de către partenerul său NATO, dar care nu conduce la nicio desfășurare concretă, au declarat miercuri mai mulți miniștrii slovaci, potrivit Reuters.

Acordul, despre care guvernul slovac a spus că vor mai urma tratate similare cu cele încheiate de alte 23 de state NATO, inclusiv cele de la flancul estic, mai are nevoie de semnătura președintelui și ratificarea parlamentului.

„Acesta este un semn important că guvernul acționează responsabil în politicile externe de securitate și de apărare”, a declarat ministrul de externe, Ivan Korcok, într-o conferință de presă.

Conform acordului, Statele Unite ar putea folosi facilitățile de la două aeroporturi slovace la Sliac și Malacky, în timp ce orice plan concret ar putea face obiectul unor acorduri ulterioare. Slovacia ar putea primi 100 de milioane de dolari din fonduri americane.

Slovacia își împarte granița de est cu Ucraina, aflată în centrul tensiunilor dintre NATO și Rusia în ultimii ani.

Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, iar separatiștii susținuți de ruși au luptat de atunci cu trupele ucrainene în regiunea estică Donbas, într-un război care a ucis aproximativ 15.000 de oameni. În ultimele luni, Rusia a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina.

Planurile Slovaciei de a semna acordul cu SUA au primit critici din partea opoziției, care participase anterior la pregătirea acordului când era la guvernare. Fostul prim-ministru Robert Fico a spus că partidul său, Smer, nu o va susține în parlament și cerut un referendum pe această temă.

Procurorul general al țării a criticat-o și el, invocând temeiuri legale, dar miniștrii au spus că acordul este în conformitate cu legislația slovacă în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.