Acasă Externe Guvernul Turciei, condus de președintele Erdoğan, s-a folosit de Interpol în mod abuziv pentru a-și agresa oponenții și criticii

Guvernul Turciei, condus de președintele Erdoğan, s-a folosit de Interpol în mod abuziv pentru a-și agresa oponenții și criticii

0
Guvernul Turciei, condus de președintele Erdoğan, s-a folosit de Interpol în mod abuziv pentru a-și agresa oponenții și criticii

Guvernul Turciei, condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan, a abuzat mecanismele Interpol în repetate rânduri pentru a-și agresa oponenții și criticii, conform unui raport publicat de Stockholm Center for Freedom.

Conform raportului, Guvernul Erdoğan a folosit Sistemul Internațional de Notificare pentru a ținti oponenți politici care nu au făcut nimic altceva decât să critice Guvernul.

Totodată, a abuzat Baza de Date a Documentelor de Călătorie Pierdute și Furate a Interpol, completând zeci de mii de notificări pentru critici și oponenți care, de multe ori, nici nu erau conștienți că aveau pașapoartele invalidate.

În unele cazuri, unele dintre aceste persoane au fost blocați la aeroporturi internaționale sau au fost puse în detenție până când au fost eliberate sau, în cele mai rele cazuri, ajungeau în închisori turcești.

„Guvernul Turciei trebuie să fie tras la răspundere pentru folosirea sistemului Interpol cu scopul de a comite abuzuri la adresa drepturilor omului”, a spus Dr. Merve R. Kayıkcı, director în cercetare la Stockholm Center for Freedom.

„Este încurajator faptul că Secretariatul General al organizației a făcut pași considerabili pentru a proteja drepturilor oamenilor inocenți și, în multe instanțe, a ales să nu se uite în altă parte când Guvernul Turciei a luat măsuri împotriva criticilor fără dovezi credibile”, a mai spus el.

În contextul creșterii încercărilor guvernelor represive de a-i abuza mecanismele, Interpol trebuie să dezvolte noi căi de a se asigura că operează strict în limitele mandatului său și nu devine un complice la represiune transnațională, se mai arată în sursa citată.

„Constituția Interpol interzice explicit intervenții sau activități de natură politică, religioasă sau rasială și necesită ca cooperarea să fie ‘în spiritul Declarației Universale ale Drepturilor Omului’”, a spus Dr. Kayıkcı.

„Guvernele țărilor democratice ar putea preveni abuzul mecanismelor Interpol verificând dacă o comunicare este în acord cu constituția organizației și să nu se bazeze doar pe notificarea Interpol înainte de a lua măsuri”, a adăugat el.

Raportul explică cum funcționează mecanismele Interpol și cum Turcia le-a abuzat în diferite cazuri. El se încheie cu propuneri de politici ce au scopul de a preveni viitoare abuzuri ale sistemului de către regimuri autocratice care vor să-și țintească oponenții.

Stockholm Center for Freedom este un ONG care promovează statul de drept, democrația și drepturile omului și care se concentrează pe Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.