Gigantul suedez de îmbrăcăminte Hennes & Mauritz AB (H&M) încheie colaborarea cu producătorul chinez de materii prime pentru confecții Huafu Fashion și anunță că nu va mai colabora cu nicio fabrică de confecții din regiunea chineză Xinjiang și nu va mai importa bumbac din regiune.

Un raport al grupului Australian Strategic Policy Institute (ASPI), publicat în martie, a arătat că H&M este unul dintre beneficiarii unui program de transfer de muncă forțată chinez prin relația lor cu fabrica producătorului de confecții Huafu din Anhui. Cu toate acestea, H&M a declarat că nu a avut niciodată o relație cu fabrica din Anhui și nici cu operațiunile Huafu din Xinjiang.

H&M a recunoscut că are o „relație de afaceri indirectă cu o moară” în Shangyu din provincia Zhejiang, aparținând Huafu Fashion. „Deși nu există indicii pentru munca forțată în fabrica Shangyu, am decis să, până obținem mai multă claritate cu privire la acuzațiile de muncă forțată, să eliminăm treptat relația noastră indirectă de afaceri cu Huafu Fashion Co, indiferent de unitate și provincie, în următorul 12 luni.”

Compania a mai spus că a efectuat „o anchetă la toate fabricile de confecții de îmbrăcăminte cu care lucrăm în China cu scopul de a ne asigura că nu angajează muncitori prin ceea ce este raportat ca programe de transfer de muncă sau scheme de angajare în care munca forțată este un risc crescut. ”

Presiunea internațională se intensifică asupra Partidului Comunist aflat la conducerea Chinei din cauza acțiunilor sale în regiunea bogată în resurse Xinjiang, iar luni Uniunea Europeană a presat China să permită observatorilor săi independenți să vină în Xinjiang, atașând obligativitatea respectării drepturilor omului la viitoarele acorduri comerciale și de investiții cu Beijingul.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că peste un milion de uiguri sunt închiși în taberele de reeducare politică chinezești, pe care Beijingul le descrie drept centre de formare profesională și educație menite a scoate populația din sărăcie și a combate radicalismul islamic.

China consideră criticile cu privire la modul în care manipulează Xinjiang că fiind motivate politic.

Luni, vama americană a declarat că va interzice o serie de produse chinezești, inclusiv bumbac, articole de îmbrăcăminte și produse pentru păr, din Xinjiang, din cauza temerilor că au fost făcute folosind muncă forțată.

China a criticat marți acțiunea SUA drept „agresiune” și a respins acuzațiile de muncă forțată drept „o fabricație completă”.