Huawei își lansează propriul sistem de operare pentru telefoane mobile, în condițiile în care firma este încă izolată de tehnologiile din SUA, inclusiv de serviciile Google

496

Huawei și-a lansat miercuri propriul sistem de operare mobil HarmonyOS pe telefoanele sale, în încercarea de a se adapta la faptul că a pierdut accesul la serviciile mobile Google în urmă cu doi ani, după ce Statele Unite au inclus compania chineză de telecomunicații pe o listă neagră a comerțului.

Compania cu sediul în Shenzhen, China, a anunțat că aproximativ 100 de modele de smartphone-uri Huawei vor utiliza sistemul HarmonyOS, proprietate a sa, și că sistemul de operare va fi disponibil și pe anumite tablete și ecrane inteligente în al patrulea trimestru al anului.

Lansarea sistemului de operare are loc în condițiile în care compania este în continuare privată de accesul la tehnologiile americane, inclusiv la serviciile Google și la unele cipuri de calculator pentru alimentarea dispozitivelor sale, după ce SUA au pus-o pe o „listă neagră de entități”, afirmând că Huawei ar putea ajuta eforturile de spionaj ale Chinei, acuzație pe care compania o neagă vehement.

Includerea Huawei pe această listă neagră restricționează companiile americane să facă afaceri cu producătorul chinez de echipamente de telecomunicații și smartphone-uri. Lista neagră a fost o lovitură dură pentru Huawei, care s-a bazat pe tehnologii esențiale din SUA.

„Experiența de utilizare a HarmonyOS a depășit experiența din era Android. Am rezolvat probleme precum încetinirea și decalarea în timp a dispozitivelor din era Android”, a declarat miercuri Richard Yu, CEO al unității de consum a Huawei, în cadrul unui eveniment de lansare online a produsului.

„HarmonyOS al nostru are o funcționalitate și o rezistență mai puternice și va fi cel mai mare sistem de operare în această eră a Internet of things”, a spus el.

Cândva cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, Huawei a ieșit anul trecut din top cinci la nivel global, fiind dat la o parte de sud-coreeanul Samsung, potrivit datelor firmei de cercetare de piață Canalys.

De atunci, alți producători chinezi de smartphone-uri, precum Xiaomi, OPPO și Vivo, au depășit Huawei în ceea ce privește vânzările globale. În prezent, Huawei ocupă locul șapte la nivel global și locul trei în China, în urma unei scăderi de 50% a livrărilor de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, comparativ cu anul trecut.

În noiembrie anul trecut, Huawei și-a vândut și marca de smartphone-uri de buget Honor, încercând astfel să amortizeze impactul sancțiunilor impuse de SUA.

Lansarea smartphone-urilor HarmonyOS de către Huawei este o soluție pentru lipsa de acces la serviciile Google, în special pentru smartphone-urile pe care le vinde în străinătate. În timp ce telefoanele care au fost vândute înainte de includerea Huawei pe lista neagră continuă să ruleze serviciile Google, dispozitivele sale mai noi nu vor avea acces la serviciile mobile sau la actualizările Google.

Pentru a rezolva această problemă, Huawei a lansat propria platformă Huawei Mobile Services (HMS), care permite dezvoltatorilor să lanseze aplicații pentru dispozitivele Huawei. În martie, Huawei a declarat că peste 120.000 de aplicații se află acum în magazinul său de aplicații și folosesc HMS, deși încă lipsesc aplicații populare în străinătate, precum Instagram, Twitter și Facebook.

Posesorii de telefoane Huawei care nu au acces la serviciile Google nu vor putea descărca aplicații precum Gmail sau YouTube. În schimb, HMS oferă scurtături către site-urile mobile ale acestor servicii.

Google este blocat în China, astfel încât este puțin probabil ca utilizatorii Huawei din China să fie afectați. Dar lipsa accesului la serviciile Google face din Huawei o alegere mai puțin atractivă pentru utilizatorii din străinătate, care sunt obișnuiți să urmărească videoclipuri pe YouTube sau să folosească aplicația de e-mail Gmail, spun analiștii.

Încercarea de a populariza noul HarmonyOS al Huawei ar putea fi o sarcină dificilă. Provocările la adresa sistemelor de operare dominante au eșuat de obicei, cum ar fi sistemul de operare Windows Phone de la Microsoft și sistemul de operare Tizen de la Samsung, care este nepopular în lumea smartphone-urilor, dar este utilizat în ceasurile inteligente.

„Va fi interesant de văzut cum arată interfața de utilizator HarmonyOS și dacă există într-adevăr unele caracteristici care să îi ofere un avantaj în rândul unor utilizatori, dar nu îmi țin respirația”, a declarat Bryan Ma, vicepreședinte pentru dispozitive client la firma de cercetare de piață IDC.

„Încă se revine la toate discuțiile care au avut loc în ultimii doi ani, și anume că, dacă nu există servicii Google, este o mare problemă”, a spus el.

Cu toate acestea, trecerea Huawei la un sistem de operare mobil care poate rula pe smartphone-uri i-ar putea oferi un nou model de afaceri de distribuție către alți furnizori de smartphone-uri din China, care ar putea fi dornici să obțină venituri prin listarea aplicațiilor lor pe serviciile mobile ale Huawei.

„HarmonyOS ar putea fi destul de atrăgător pentru furnizorii care nu au resursele necesare pentru a-și construi propriul sistem de operare”, a declarat Nicole Peng, vicepreședinte pentru mobilitate la Canalys.

SURSĂAl Jazeera