Populaţia stabilă a judeţului Iaşi a depăşit în acest an, pentru prima oară, cifra de 800.000 de locuitori. La 1 ianuarie 2022, judeţul Iaşi avea 800.083 locuitori, cu 5331 mai mulţi decât în 2021. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, doar judeţele Iaşi şi Ilfov au înregistrat în acest an creşteri de populaţie.

800.083 de ieşeni avea judeţul în prima zi din an. “Vorbim aici de populaţia stabilă. Populaţia după domiciliu era însă de 980.865 de locuitori. Populaţia stabilă este cea prezentă în judeţ la un anumit moment, în vreme ce populaţia după domiciliu se referă la persoanele care locuiesc, potrivit actelor, în Iaşi. Dar dintre aceştia mulţi pot fi plecaţi, de fapt din judeţ sau din ţară. Diferenţa dintre cele două valori se numeşte migraţie temporară”, a explicat Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, care a atras atenţia că în România datele oficiale de statistică sunt furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în subordinea căruia se află şi direcţii judeţene, şi de Banca Naţională. Prin urmare, sursele grăbite care anunţă că Iaşul ar fi depăşit un milion de locuitori nu ar fi cele oficial recunoscute.

Creşterea populaţiei stabile a judeţului cu peste 5000 de locuitori este însă importantă şi ar trebui studiată, susţine reprezentantul Direcţiei de Statistică. În primul an de pandemie, la 1 ianuarie 2020, în judeţ erau 794.979 locuitori. Iar în anul următor, tot la 1 ianuarie, populaţia scăzuse cu 227 de persoane. Pentru ca în acest an să crească brusc. Studenţii ar putea fi cei care au crescut brusc populaţia din ultimii ani?, se întreabă Ciprian Iftimoaei, argumentând că aceştia şi-au petrecut primii doi ani de pandemie studiind online, din judeţele lor de origine, iar ultima cifră ar putea reflecta întoarcerea lor la cursurile în format fizic. O posibilă explicaţie a acestui fenomen şi date actualizate la zi ar putea veni din partea Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, însă vineri, în timpul programului de lucru, telefonul a sunat în gol, iar reprezentanţii instituţiei nu au putut fi contactaţi nici pe mobil, nici la numerele fixe ale instituţiei.