Acasă Externe Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a fost reținut de procurori

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a fost reținut de procurori

0
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a fost reținut de procurori

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, precum și cumnatul acestuia, Petru Merineanu, au fost reținuți pentru 72 de ore, potrivit site-ului Deschide.MD.

Potrivit publicației respective, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, alături procurorii anticorupție din Republica Moldova, au descins la domiciliul fostului președinte moldovean.

Igor Dodon este bănuit de coruperea pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Perchezițiile la domiciliul fostului șef de stat au avut loc în cadrul dosarului „kuliok” (săcoșă), repornit prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, săptămâna trecută.

Dosarul face referire la un moment din 2019, surprins în imagini video, atunci când la sediul PDM Vlad Plahotniuc i-a transmis lui Igor Dodon o pungă, în care ar fi fost bani.

Chiar dacă pe înregistrare Dodon refuză să ia sacoșa, acesta îi transmite lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va da mai departe lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM).

Referitor la acuzațiile de trădare de patrie, G4Media notează că Dodon se regăsește într-o serie de documente de la Kremlin publicat în comun de Centrul Dossier din Rusia a lui Aleksei Navalnii și RISE Moldova în care Dodon scrie note informative în calitate de președinte al țării, dar și anterior, către Kremlin despre situația din Republica Moldova. Totodată, Dodon cere în cadrul acelora note și indicații de la Moscova despre cum ar trebui să acționeze.

În ceea ce privește îmbogățirea ilicită a fostului șef de stat, Igor Dodon nu poate justifica proprietățile scumpe pe care le deține, întrucât veniturile sale de funcționar nu i-ar permite în mod normal să le aibă. De exemplu, Dodon are o vilă din sectorul Buiucani al Chișinăului care, la momentul finalizării, era evaluată la circa 2,3 milioane de lei moldovenești, adică peste 150.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.