Rezultatele recensământului derulat în 2022 arată că Ilfov este județul cu cea mai scăzută vârstă medie a populației rezidente (circa 38,6 ani), urmat de Iași și Suceava (ambele sub 40 de ani), potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Una dintre explicații este faptul că în localitățile ilfovene de lângă București locuiesc un număr semnificativ de angajați tineri la companiile din Capitală.

De altfel, Ilfov e județul cu cea mai mare creștere a populației în ultimii zece ani, când 39 din cele 42 de județe, inclusiv municipiul București, au înregistrat o scădere a populației.

La polul opus, județul cu cea mai îmbătrânită populație e Teleorman (46,3 ani), la mare distanță de județele Hunedoara și Brăila (ambele peste 45 de ani).

Bucureștiul are o medie de peste 42 de ani, situându-se la mijlocul clasamentului.

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente crescând la 42,4 ani (față de 40,8 ani la recensământul din 2011). Vârsta medie a populației de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbați.

Regiunea cu populația cea mai tânără este regiunea Nord-Est unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul opus se regăsește regiunea Sud-Vest Oltenia cu o vârstă medie de 43,7 ani.

În ceea ce privește scăderea generală a populației, județul Ilfov se distinge cu o situație particulară, cu o creștere cu 153 mii locuitori, în mare parte migrați dinspre municipiul București, potrivit INS. Numai alte două județe – Bistrița-Năsăud și Suceava – au câștigat, 9,8, respectiv 7,7 mii locuitori. În valori relative, cele mai mari reduceri de populație le-au înregistrat județele Caraș-Severin (-16,6%, respectiv cu 49,0 mii persoane mai puțin) și Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56,6 mii persoane mai puțin).