O analiză a imaginilor din satelit realizată de The New York Times respinge afirmațiile Rusiei potrivit cărora uciderea civililor din Bucha, o suburbie a Kievului, a avut loc după ce soldații săi au părăsit orașul.

Când au apărut în weekend imagini cu cadavrele unor civili morți care zăceau pe străzile din Bucha – unii cu mâinile legate, alții cu răni de armă în cap – Ministerul rus al Apărării a negat responsabilitatea. Într-o postare pe Telegram de duminică, ministerul a sugerat că trupurile au fost plasate recent pe străzi după ce “toate unitățile rusești s-au retras complet din Bucha” în jurul datei de 30 martie.

Rusia a susținut că imaginile au fost “o altă farsă” și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ceea ce a numit “provocările radicalilor ucraineni” din Bucha.

Însă o analiză a înregistrărilor video și a imaginilor din satelit realizată de The Times arată că mulți dintre civili au fost uciși în urmă cu mai bine de trei săptămâni, când armata rusă deținea controlul asupra orașului.

O înregistrare video filmată de un membru al consiliului local la 1 aprilie arată mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Yablonska din Bucha. Imaginile din satelit furnizate către The Times de Maxar Technologies arată că cel puțin 11 dintre acestea se aflau pe stradă încă din 11 martie, când Rusia, conform propriilor sale declarații, a ocupat orașul.

Pentru a confirma când au apărut cadavrele și când au fost probabil uciși civilii, echipa Visual Investigations de la The Times a efectuat o analiză a imaginilor din satelit înainte și după. Imaginile arată obiecte întunecate de dimensiuni similare unui corp uman care au apărut pe strada Yablonska între 9 și 11 martie. Obiectele apar în pozițiile exacte în care au fost găsite cadavrele după ce forțele ucrainene au recucerit Bucha, așa cum arată imaginile din 1 aprilie. O analiză suplimentară arată că obiectele au rămas în acele poziții timp de peste trei săptămâni.

Cauzele decesului sunt neclare. Unele dintre cadavre se aflau lângă ceea ce pare a fi un crater de impact. Altele se aflau lângă mașini abandonate. Trei dintre cadavre se aflau lângă biciclete. Unele au mâinile legate la spate cu o pânză albă. Cadavrele au fost împrăștiate pe mai mult de 800 de metri de strada Yablonska.

O a doua înregistrare video realizată pe strada Yablonska arată alte trei cadavre. Unul zace lângă o bicicletă, iar altul lângă o mașină abandonată. Imaginile din satelit arată că mașinile abandonate și cadavrele din apropiere apar între 20 și 21 martie.

Acestea sunt doar câteva dintre cadavrele de civili descoperite începând de sâmbătă. Associated Press a publicat imagini cu cel puțin șase morți care zac împreună în partea din spate a unei clădiri de birouri, unii cu mâinile legate la spate. Clădirea se află la un kilometru și jumătate vest de celelalte victime găsite de-a lungul străzii Yablonska.

La o altă milă mai departe, un fotograf de la The Times a descoperit cadavrul unui bărbat cu o rană prin împușcare la cap, întins lângă o bicicletă.