Europenii îmbătrânesc și au din ce în ce mai puțini copii. Prin urmare, în următoarele decenii, numărul lor va scădea. Joi, la Sofia, capitala Bulgariei, experți în domeniul demografic și oficiali guvernamentali se vor reuni pentru a doua zi pentru a discuta despre demografia continentului.

Populația Europei de Est (inclusiv cea a Rusiei) era de 300 de milioane de locuitori în 2000, dar va scădea la 250 de milioane până în 2075. Populația Bulgariei a atins un vârf de 8,9 milioane de locuitori în 1988, iar în prezent este de 6,9 milioane.

Statisticile de acest gen provoacă consternare în multe părți, dar nu și în rândul oficialilor Fondului ONU pentru populație, care organizează evenimentul.

Este “timpul să lăsăm în urmă povestea anxietății și a condamnării”, susțin aceștia. Generațiile mai în vârstă ar putea fi una dintre cele mai mari resurse neexploatate ale continentului. Europenii nu numai că trăiesc mai mult, dar își mențin sănătatea mai mult timp. Provocarea este să ne asigurăm că și ei lucrează mai mult timp. Nu mai vorbim despre îmbătrânire ca despre o bombă demografică; bun venit în economia varstei de argint.