Pentru Papa Francisc, obișnuit să se amestece cu mulțimea după audiența sa generală, Covid-19 a însemnat o izolare neobișnuită. Începând cu 11 martie, întâlnirile – dacă pot fi numite astfel – au avut loc în biblioteca sa și au fost transmise online. Dar de astăzi Vaticanul va face un pas înapoi spre normalitate prin reprimirea de membri ai publicului.

Înainte de pandemie și în funcție de vreme, audiențele săptămânale erau ținute fie în Piața Sfântul Petru, care poate găzdui până la 80.000 de persoane, fie într-o sală din apropiere, cu 6.300 de locuri. De astăzi, credincioșii vor fi invitați într-o curte din interiorul Vaticanului, care nu poate oferi spațiu pentru mai mult de câteva sute de persoane dacă este păstrată distanțarea socială.

Papa a folosit ultimul său auditoriu virtual pentru a predica faptul că pandemia de Covid-19 a „evidențiat și agravat” inegalitățile sociale și i-a împărțit pe cei care puteau și nu puteau merge la școală sau la muncă de acasă. Cu siguranță vor mai urma mai multe predici cu tematică pandemică.