Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat miercuri că va fi organizat un referendum pentru legea anti-LGBT, denumită de acesta „pentru protejarea copiilor”, în urma presiunilor venite din partea Uniunii Europene pentru modificarea legislației privind protecția și educația minorilor, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Referendumul e organizat în plin scandal de spionaj la adresa ziariștilor incomozi pentru Putere.

„În ultimele săptămâni, Bruxellesul a atacat Ungaria în legătură cu legea sa privind protecţia copiilor. Legile Ungariei nu permit propaganda sexuală în grădiniţe, şcoli, la televizor şi în reclame”, a declarat Orban, într-un videoclip postat pe Facebook.

Maghiarii sunt chemați la referendum pentru a spune dacă susțin organizarea de „ore de orientare sexuală” în învățământul public fără acordul părinților și „prezentarea nerestricţionată de conţinut media sexual către minori ce influenţează dezvoltarea acestora”. Viktor Orban i-a îndemnat pe unguri să „spună nu împreună” acestor întrebări.

„(Cei de la Bruxelles) regretă că la noi nu este posibil ceea ce se practică deja în Europa de vest, unde activiştii LGBTQ merg în grădiniţe şi şcoli şi fac educaţie sexuală”, a spus Viktor Orban, adăugând că „în joc este viitorul copiilor noștri”, iar „când presiunea asupra ţării este atât de puternică, doar voinţa comună a poporului o poate proteja”, a afirmat premierul Ungariei.

Pe 15 iunie, Ungaria a adoptat o lege controversată ce interzice „reprezentare sau promovarea” homosexualității și schimbării de sex în rândul minorilor. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat legea drept o „rușine” și „un atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale”. De asemenea, pe data de 15 iulie, Comisia Europeană a anunțat oficial declanșarea unei proceduri de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea anti-LGBT.

„Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în actul normativ, consultat de AFP. Autoritățile maghiare au explicat că scopul legii anti-LGBT este de a „proteja copii” și de a „lupta împotriva pedofiliei”.

Întrebările propuse la referendum:

1.    Sunteți de acord ca în instituțiile publice de educație să se organizeze prezentări despre orientarea sexuală fără acordul părinților?

2.    Sunteți de acord să se popularizeze în rândul copiilor minori tratamente de schimbare de gen/sex?