Familia Chus este cea mai recentă familie de miliardari care și-a ajutat amicul, fondatorul Evergrande, cu o ofertă de cumpărare a 51% din acțiuni.

Hopson Development Holdings Ltd., o firmă imobiliară listată la Hong Kong, controlată de familia miliardară Chu, a fost de acord să cumpere o participație de control în afacerea de servicii imobiliare a dezvoltatorului aflat în dificultate China Evergrande Group, a raportat luni Cailian, citând persoane pe care nu le-a identificat. Evergrande Property Services Group Ltd. a precizat într-un comunicat că acțiunile sale au fost suspendate luni din cauza unui anunț în așteptare privind o posibilă ofertă pentru acțiunile companiei. Hopson a refuzat să comenteze.

Familia Chu ar putea deveni cea mai recentă familie bogată care să sprijine financiar Evergrande și pe fondatorul său miliardar Hui Ka Yan. Printre așa-numiții prieteni de poker ai lui Hui se numără Joseph Lau de la Chinese Estates Holdings Ltd., miliardarul Henry Cheng de la New World Development Co. și Cheung Chung Kiu de la C C Land Holdings Ltd., deși unii dintre ei și-au redus investițiile în Evergrande.

Spre deosebire de Hui, care se află de ani de zile în centrul atenției în sectorul imobiliar, Chu Mang Yee este descris de presa chineză ca fiind un “magnat invizibil” pentru profilul său discret. Chu și fiul său Chu Yat Hong dețin împreună aproximativ 71% din Hopson Development, iar familia are o valoare de aproximativ 6,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Fiica lui Mang Yee, Chu Kut Yung, este președintele dezvoltatorului din ianuarie 2020.

La fel ca Evergrande, Hopson are sediul în provincia Guangdong din sudul Chinei. Cotate la Bursa din Hong Kong din 1998, acțiunile au câștigat 40% în acest an, în timp ce Evergrande s-a prăbușit cu 80%. Hopson are o valoare de piață de 60 de miliarde de dolari HK (7,7 miliarde de dolari), față de doar 39 de miliarde de dolari HK pentru Evergrande.

La începutul anilor 2000, Hopson a fost odată considerat unul dintre cei mai mari cinci dezvoltatori din sudul Chinei, alături de Evergrande, Country Garden Holdings Co., Guangzhou R&F Properties Co. și Agile Group Holdings Ltd. A fost, de asemenea, primul dezvoltator imobiliar din China care a atins vânzări de 10 miliarde de yuani (1,55 miliarde de dolari) în 2004, potrivit Cailian.

Colegii săi, inclusiv Evergrande și Country Garden, au depășit ulterior Hopson pentru a fi fețele pieței imobiliare din China. Dezvoltatorul este relativ puțin cunoscut la nivel global, chiar dacă este a 13-a companie imobiliară din China după capitalizarea de piață.

Hopson Development intenționează să achiziționeze o participație de 51% din Evergrande Property Services pentru a evalua compania la aproximativ 40 de miliarde de dolari HK, cu o reducere de 28% față de valoarea actuală a unității de 55,4 miliarde de dolari HK, a raportat Cailian, după ce a modificat un raport anterior privind evaluarea. Evergrande a scos la bursă unitatea imobiliară în decembrie.

Gigantul chinez Evergrande, cu datorii de peste 300 de milioane de dolari, se luptă să facă rost de lichidități pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Într-o raportare pentru bursa de la Hong Kong, compania a anunțat astăzi că a agreat vânzarea a 1,75 milioane de acțiuni la banca chineză Shengjing Bank către Shenyang Shengjing Finance Investment Group, la prețul de 5,7 yuani/acțiune. Participația reprezintă circa 19,93% din capitalul băncii. Evergrande a mai vândut anterior acțiuni de 1 miliard de yuani (155 mil dolari) la Shengjing Bank. Potrivit dezvoltatorului, problemele de lichiditate au avut deja un “efect negativ” asupra Shengjing Bank, iar cumpărătorul va “stabiliza operațiunile” băncii. Evergrande face eforturi pentru a vinde și alte active.

Un alt dezvoltator imobiliar chinez a intrat în criză, după ce nu a reușit să ramburseze obligațiunile scadente. Fantasia Holdings Group nu a rambursat, luni, datorii scadente de 205,7 milioane dolari, conform Bloomberg.

De ce este important: O prăbușire a marilor dezvoltatori imobiliari chinezi, într-un context în care afacerile au fost derulate prin credite și investiții străine, fără garanții că există și suficienți clienți, riscă să afecteze întreaga economie mondială, inclusiv România.

Fitch a redus ratingul Fantasia de la B la -CCC, estimând că are de plătit obligațiuni internaționale de aproape 2 miliarde de dolari, până la sfârșitul anului viitor, precum și aproape 1 miliard de dolari pentru obligațiuni locale, potrivit Reuters. Fantasia are datorii totale de 12,8 miliarde de dolari. „CCC” înseamnă „risc de credit substanțial”, cu o „posibilitate reală” de neplată.

Compania are o valoare de piață de 415 milioane dolari. Din 9 septembrie, acțiunile sale au scăzut însă cu aproape 60%. Fantasia Holdings Group este dezvoltator de apartamente de lux, cu sediul în Shenzhen, pe piață din 1996. Guangzhou R&F este un alt dezvoltator imobiliar aflat pe radar, fiind obligat luna trecută să strângă până la 2,5 miliarde de dolari prin împrumuturi de la acționari și vânzând o filială.