Mii de migranți s-au adunat în această săptămână pe partea belarusă a frontierei estice a Poloniei. În septembrie, guvernul polonez a declarat stare de urgență în zonele de frontieră pentru a restricționa circulația acestora, însă migranții au continuat să treacă frontiera. Luni, Polonia a desfășurat 12.000 de soldați în regiune.

UE dă vina pe Belarus, acuzându-l că încurajează migranții să treacă în blocul comunitar ca represalii la sancțiunile impuse de UE după ce președintele său, Alexander Lukașenko, a furat alegerile. (Polonia a mers mai departe, acuzându-l pe Vladimir Putin că l-a pus pe Lukașenko să facă acest lucru).

Luni, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat “instrumentalizarea cinică a migranților”. Ea a cerut statelor membre să aprobe sancțiuni suplimentare, poate împotriva companiilor aeriene din țări terțe implicate în traficul de persoane către Belarus.

Polonia, blocată în propria confruntare cu UE, afirmă că nu are nevoie de ajutorul poliției de frontieră a blocului comunitar, Frontex. Însă, pe măsură ce se apropie iarna, migranții vor deveni și mai vulnerabili. Este nevoie urgentă de o soluție.