Patru pacienți au murit într-un incendiu izbucnit în această dimineață, în jurul orei 5, la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București.

Trei dintre victime au fost găsite carbonizate. În cazul celei de-a patra, tentativele de resuscitare au eșuat.

Peste o sută de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane ale spitalului sau trimiși la alte spitale din Capitală (Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon.). Au fost mobilizați 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni.

Pacienții aveau forme medii și severe de COVID și primeau oxigen, a precizat fostul manager al spitalului, Adrian Streinu-Cercel. Nici unul dintre cei evacuați nu au suferit arsuri dar starea lor se poate agrava din cauza întreruperii tratamentului.

A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București. O primă speculație legată de cauza incendiului vorbește despre o posibilă sursă electrică de încălzire. Pompierii spun că parterul ardea cu flacără și fum puternic pe o suprafață de circa 100 de metri pătrați. Au fost afectate patru saloane în care se afla foarte multă aparatură și oxigen concentrat pentru pacienții tratați pentru infecția cu virusul corona.

Este vorba despre pavilionul 5 al spitalului, o clădire construită în anul 1956 și modernizată. Cea mai recentă linie de oxigen a fost montată în noiembrie. Ferestrele saloanelor de la partier sunt sparte și arse.

În urma incendiului de anul trecut de la Piatra Neamț, spitalul Matei Balș a fost inspectat de echipe mixte de la Departamentului pentru Situații de Urgență și a Direcției de Sănătate Publică.

Administrația de la Cotroceni a anunțat că președintele Klaus Iohannis va merge la ora 13:00 la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București,  colonelul Cătălin Şchiopu, a povestit, vineri dimineață, ce au găsit pompierii când au ajuns la Institutul Matei Balș pentru a stinge incendiul de proporții care a ucis deja 4 oameni.

El a declarat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5,05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5,13, adică după 8 minute.

“Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 – 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului”, a precizat Şchiopu despre incendiul de la spitalul Matei Balș.

“Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane”, a mai precizat șeful ISU București.