Pakistanul a găzduit la Islamabad diplomați de rang înalt din Statele Unite, China și Rusia pentru a discuta despre situația din Afganistanul vecin, unde o criză umanitară tot mai gravă a forțat mulți afgani să migreze în țările vecine de la preluarea puterii de către talibani în august.

Ministrul afgan de externe Amir Khan Muttaqi a fost de asemenea prezent la Islamabad, dar nu a participat la reuniunea de joi, supranumită “troica plus”.

Programul alimentar mondial, o organizație a ONU, a avertizat că țara ar putea deveni “iadul pe Pământ”, 23 de milioane de oameni “mărșăluind spre foamete”. Concurența dintre aceste reuniuni arată că, deși se află în pragul dezastrului, Afganistanul este încă la mila geopoliticii.

Miercuri, India a primit diplomați din Iran, Rusia și Asia Centrală. Pakistanul, vechiul rival al Indiei, și China, aliatul Pakistanului, au fost absente. Aceștia vor merge joi la cea mai grea dintre întâlnirile de la Islamabad, capitala Pakistanului, care va avea loc joi. Vor participa, de asemenea, ministrul de externe al talibanilor și reprezentantul Americii în regiune. Talibanii vor fi îndemnați să își facă guvernul să includă mai mult alte facțiuni, un aspect asupra căruia este puțin probabil să cedeze. Fără o conducere mai echilibrată, care ar putea preveni un nou război, problemele Afganistanului s-ar putea să se agraveze.