Un raport al Organizației Națiunilor Unite sugerează că India va deveni cea mai populată națiune din lume, depășind China, în următoarele trei luni.

Raportul Organizației Națiunilor Unite arată că se așteaptă ca India să depășească China în ceea ce privește populația totală până în luna aprilie și va avea aproape 1,7 miliarde de oameni până în 2050, față de 1,31 miliarde de oameni, cât se așteaptă să aibă China, potrivit Yahoo News.

Dacă previziunile raportului se vor adeveri, populația Chinei în 2050 va fi cu 8% mai mică decât în prezent, ceea ce, potrivit The Economist, se datorează regulilor stricte de planificare familială din China, care au contribuit la scăderea ratei natalității.

Între timp, se așteaptă ca populația Indiei să asigure mai mult de o șesime din creșterea populației mondiale în vârstă de muncă, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, între prezent și 2050. 

Aproximativ 1 din 4 persoane din cele 1,41 miliarde de locuitori ai Indiei are sub 15 ani, iar aproape jumătate din populație are sub 25 de ani. În schimb, doar un sfert din cei 1,45 miliarde de locuitori ai Chinei au sub 25 de ani. 

“Majoritatea oamenilor cred că economia Indiei este încă o fracțiune din ceea ce ar putea fi în viitor, ceea ce înseamnă că există atât de multe promisiuni”, a declarat pentru Yahoo News Dr. Audrey Truschke, profesor asociat de istorie a Asiei de Sud la Universitatea Rutgers.

“Subcontinentul indian a susținut întotdeauna o populație umană robustă. De asemenea, India a fost mult timp comparată cu China, iar acestea au făcut mult timp schimburi comerciale între ele. Așadar, pe măsură ce multe lucruri se schimbă de-a lungul istoriei umane, acesta este un lucru care revine – atât populația densă a subcontinentului, cât și comparația cu China”.

Se estimează că India și China au fost responsabile pentru aproximativ 35% din creșterea populației mondiale începând cu 1950.

Anumite zone din China au încercat să abordeze declinul demografic, care, potrivit Bloomberg, se produce mult mai rapid decât se aștepta, oferind stimulente financiare pentru ca cuplurile să aibă copii.

“Măsurile luate pentru a stimula natalitatea au fost mult prea puține și prea târzii și au fost complet copleșite de impactul COVID-Zero asupra ratei natalității”, a declarat Christopher Beddor, director adjunct de cercetare pentru China la Gavekal Dragonomics.

“Problema de bază este că politica nu poate realiza prea multe în acest domeniu, deoarece scăderea ratelor de natalitate este determinată de factori structurali profunzi”, a adăugat Beddor. “Conducerea pare să fi realizat cu întârziere că aceste probleme sunt foarte reale și că ajung foarte repede”.