Inflaţia din Germania a atins în luna mai cel mai ridicat nivel din aproape o jumătate de secol

304

Inflaţia din Germania a atins în luna mai cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol, ca urmare a preţurilor energiei şi alimentelor, care au crescut din ce în ce mai mult de la începutul războiului din Ucraina, transmite Reuters, citată de News.ro.

Preţurile de consum, armonizate pentru a fi comparabile cu datele privind inflaţia din alte ţări ale Uniunii Europene, au crescut cu 8,7% în termeni anuali, a anunţat luni Biroul Federal de Statistică.

Ultima dată când inflaţia a fost la fel de mare în Germania a fost în iarna anului 1973/1974, când preţurile petrolului au crescut ca urmare a primei crize ale petrolului.

Inflaţia, care a depăşit ritmul de 8,0% anticipat de analişti într-un sondaj Reuters, marchează a doua lună la rând de maxime record, după ce creşterea de 7,8% a preţurilor din aprilie a fost cea mai mare din ultimele patru decenii.

Potrivit biroului, preţurile energiei au crescut cu 38,3% în mai faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce preţurile alimentelor au crescut şi ele cu un ritm peste medie, de 11,1%.

Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg Bank, a declarat că există încă o presiune inflaţionistă în curs pentru bunurile afectate de blocajele în aprovizionare şi alimente, înainte ca situaţia să se atenueze din toamnă.