Acasă Economie Inflația în țările care folosesc Euro a ajuns la 2% luna trecută, peste așteptările analiștilor. Este cel mai ridicat nivel atins din 2018 până în prezent.

Inflația în țările care folosesc Euro a ajuns la 2% luna trecută, peste așteptările analiștilor. Este cel mai ridicat nivel atins din 2018 până în prezent.

0
Inflația în țările care folosesc Euro a ajuns la 2% luna trecută, peste așteptările analiștilor. Este cel mai ridicat nivel atins din 2018 până în prezent.

Inflația în țările care folosesc Euro a ajuns la 2% luna trecută, peste așteptările analiștilor. Este cel mai ridicat nivel atins din 2018 până în prezent. Germania, Italia, Spania, cele mai mari economii din zona Euro, au înregistrat toate creșteri ale acestui indicator. (Bloomberg)

Inflația în zona euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani, după ce economiile din regiune au început să ridice restricțiile impuse de coronavirus, iar revenirea cererii a agravat blocajele din aprovizionare.

Prețurile de consum au crescut cu 2% pe an în luna mai, mai mult decât preconizau economiștii, energia înregistrând cea mai mare creștere față de acum un an, când regiunea se afla în blocaj total. Germania, Spania și Italia – trei dintre cele mai mari patru economii din zona euro – au raportat toate creșteri.

Scăderea ratelor de infectare permite redeschiderea magazinelor, restaurantelor și spațiilor culturale, iar călătoriile se reiau treptat.

În același timp, industria prelucrătoare – care a rezistat bine în timpul celei mai recente runde de restricții – se confruntă din ce în ce mai des cu întreruperi ale lanțului de aprovizionare. Întârzierile de livrare a materiilor prime și a componentelor limitează creșterea producției, lăsând companiile în imposibilitatea de a face față cererii în creștere, potrivit unui studiu realizat de IHS Markit.

În timp ce activitatea de cumpărare a crescut în cel mai rapid ritm din aproape un sfert de secol de date, producătorii au redus, de asemenea, stocurile de produse finite în cel mai puternic grad înregistrat din noiembrie 2009.

Fabricile și-au majorat prețurile cu cel mai mult în peste 18 ani de date ale sondajului, deoarece au profitat de piața strânsă pentru a transfera costurile mai mari către clienți.

Banca Centrală Europeană a subliniat că majorările de prețuri vor fi probabil tranzitorii și că este încă prematur să se vorbească despre o reducere a sprijinului monetar. În timp ce inflația se află acum la nivelul pe care factorii de decizie politică urmăresc să îl atingă pe termen mediu, o mare parte din această creștere poate fi explicată prin factori temporari. Instituția prezintă proiecțiile economice actualizate pe 10 iunie.

Inflația de bază, o măsură mai puțin volatilă care exclude elementele volatile, cum ar fi alimentele sau combustibilii, a fost de doar 0,9% în luna mai.

OCDE a adus un argument similar în această săptămână, afirmând că inflația va accelera în lunile următoare, stimulată de creșterea costurilor de operare și de reducerea concurenței ca urmare a falimentelor, dar aceste presiuni ar trebui să se estompeze până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, OCDE vede „riscuri de creștere” pe termen lung, pe măsură ce redresarea continuă.

Piața muncii a început deja să dea semne de îmbunătățire. Șomajul din zona euro a scăzut în mod neașteptat la 8% în aprilie, potrivit Eurostat.

În același timp, companiile germane au apelat mai puțin la programul de concedieri care a ajutat milioane de lucrători să își păstreze locurile de muncă în timpul pandemiei. Potrivit unui raport separat, rata șomajului în țară a continuat să scadă în luna mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.