Inflaţia se va menţine ridicată la nivel mondial în acest an, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul economiştilor, care şi-au redus perspectivele referitoare la creşterea economică globală, din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea cererii şi a riscului ca ratele dobânzilor să fie majorate mai repede decât era anticipat, relatează news.ro

Percepţia reprezintă o schimbare majoră comparativ cu numai trei luni în urmă, când majoritatea economiştilor erau de partea bancherilor centrali în opinia lor că o accelerare a inflaţiei, determinată parţial de blocajele de aprovizionare legate de pandemie, ar fi tranzitorie.

În cele mai recente sondaje trimestriale ale Reuters, efectuate pe parcursul lunii ianuarie, în rândul a peste 500 de economişti, aceştia şi-au revizuit în urcare previziunile privind inflaţia pentru 2022 pentru majoritatea celor 46 de economii analizate.

În timp ce presiunile preţurilor sunt aşteptate în continuare să scadă în 2023, perspectiva inflaţiei este mult mai ridicată decât acum trei luni.

În acelaşi timp, economiştii şi-au redus previziunile privind creşterea economică globală.

După un avans de 5,8% anul trecut, creşterea economiei mondiale va încetini până la 4,3% în 2022, sub ritmul prognozat în octombrie, de 4,5%, în parte din cauza ratelor dobânzilor şi a costului vieţii mai ridicate.

Creşterea economică va încetini în continuare la 3,6% şi 3,2% în 2023, respectiv 2024.

Aproape 40% dintre cei care au răspuns la o întrebare suplimentară au evidenţiat inflaţia ca fiind cel mai mare risc pentru economia globală în acest an, aproape 35% menţionând pandemia de coronavirus şi 22% îngrijorarea că băncile centrale se mişcă prea repede cu creşterea dobânzilor.

Sondajele Reuters din această lună au arătat că 18 din cele 24 de bănci centrale majore ar urma să ridice dobânzile cel puţin o dată în acest an, comparativ cu 11 din sondajul din octombrie.

Rezerva Federală a Statelor Unite a semnalat miercuri că va creşte în martie dobânda de referinţă de la un minim record de 0-0,25%, după ce şi-a închis programul de cumpărare de obligaţiuni.

Banca Angliei a fost prima bancă centrală majoră care a majorat dobânzile şi analiştii se aşteaptă să acţioneze din nou, iar Banca Canadei ar urma în curând să procedeze în mod similar.

În schimb, majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei să rămână pe loc cel puţin până la sfârşitul anului viitor, consemnează news.ro