În plus, judecătorii au cerut ca Djokovic “să fie eliberat în cel mult 30 de minute de la decizie”, iar toate bunurile sale, inclusiv pașaportul, să-i fie returnate “imediat, într-un timp rezonabil”. În plus, ministerul de interne australian trebuie să-i plătească și despăgubiri sportivului.

Totuși, ministrul Imigrației ia în calcul să se folosească de alte prerogative prin care să poată anula viza, existând șanse ca lui Djokovic să-i fie interzis să intre în Australia timp de trei ani. În această situație, cazul ar ajunge tot în justiție, iar judecătorii ar putea da ulterior o nouă sentință.

Audierea în cazul apelului formulat de Novak Djokovic la decizia de anulare a vizei de intrare în Australia a început în jurul orei 1 (ora României). Primii care și-au expus punctul de vedere au fost avocații jucătorul sârb, care au acuzat reprezentanții statului de o ”lipsă totală de probe”. Avocații săi au susținut că Djokovic se califică pentru scutirea medicală de la vaccinare deoarece a fost infectat recent cu Covid și că deși nu era obligat să furnizeze dovezile pentru acea scutire medicală, sârbul a furnizat în cele din urmă acele dovezi.

În timpul discuțiilor cu avocații lui Novak Djokovic, judecătorul Anthony Kelly a spus că pare că Djokovic a primit scutirea medicală necesară de la vaccinarea anti-Covid înainte de a călători la Melbourne pentru turneul de tenis Australian Open și că a prezentat dovezi în acest sens când a aterizat. Judecătorul a adăugat:” Ce putea să facă mai mult acest om?”

Reamintim, documentele depuse în instanță de avocații lui Novak Djokovic arătau că acesta a fost testat pozitiv pentru Covid pe 16 decembrie, la o săptămână după scrisoarea ce a fost informat de organizatorii turneului că poate participa la turneu nevaccinat dacă a fost recent infectat. Între timp, guvernul australian a reiterat că recenta infecție cu Covid a sportivului nu îl face eligibil pentru o scutire de la regulile de intrare în țară.

Astfel, săptămâna trecută, poliția de frontieră a anulat viza, iar, după aterizarea la Melbourne, jucătorul a fost transportat într-un hotel de carantină, ceea ce a stârnit o furtună politică internațională. Noval Djokovic a putut opta pentru părăsirea Australiei, dar a ales să rămână și să conteste în instanță decizia poliției de frontieră.

Australia, o țară care a impus în cei doi ani de pandemie unele dintre cele mai dure măsuri de carantină, trece acum printr-un val de zeci de mii de cazuri, iar rata vaccinării în această țară este de peste 90%. Turneul de tenis Australian Open începe pe 17 ianuarie la Melbourne. Djokovic a câștigat anterior de nouă ori acest turneu.