Când Angela Merkel, cancelarul Germaniei, se întâlnește astăzi la Washington cu președintele Joe Biden, Nord Stream 2 va fi un subiect important pe ordinea de zi. Germania susține cu tărie controversata conductă de 9,5 miliarde de euro (12 miliarde de dolari) care o leagă de Rusia. America nu este de acord și a aplicat sancțiuni companiilor implicate în conductă.

Guvernul american susține că NS2 oferă prea multă putere de piață lui Vladimir Putin, conducătorul autocrat al Rusiei. În prezent, o mare parte din gazul care circulă din Rusia către Europa trece prin Ucraina, ceea ce aduce companiei ucrainene de gaze Naftogaz aproximativ 2 miliarde de dolari pe an. Ucraina se teme că, prin NS2, livrările de gaze rusești vor fi trimise direct în Germania. Rusia susține că preocuparea Americii pentru Ucraina este doar o acoperire pentru propria dorință de a vinde gaze în Europa.

Este probabil ca America să piardă acest meci. Sprijinul Germaniei și al companiilor energetice pentru NS2 înseamnă că construcția ar trebui să se încheie în acest an. Astfel, Europa va deveni mai dependentă de gazul rusesc într-un moment în care propriile sale rezerve sunt în scădere.