Aceste cere deasemenea Libanului o “schimbare de sistem”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit joi la Beirut cu un mesaj de sprijin pentru poporul libanez, la două zile după devastatoarele explozii care au îndoliat Libanul, a fost întâmpinat ca un salvator de mulţimile de oameni adunate, ce şi-au exprimat indignarea faţă de autorităţilor ţării lor, în timp ce liderul francez a invitat clasa politică libaneză să treacă fără întârziere la reforme necesare pentru scoaterea ţării din criza economică fără precedent pe care Libanul o traversează, potrivit AFP şi Reuters, informează Agerpres.

În timp ce se plimba prin cartierul istoric Gemmayzeh cu clădirile sale vechi de secole – multe acum distruse sau nesigure – a vorbit victimelor și a oferit consolare oamenilor. El a făcut acest lucru înainte ca orice oficial local să vină acolo – două zile după ce explozia masivă a oprit viața aici.

Scurta vizită a lui Macron la Beirut a fost plină de emoție și simbolism. În Gemmayze, el a fost înconjurat de o mulțime de oameni care l-au îndemnat să ajute Libanul, dar să se abțină de la a acorda vreun ajutor clasei politice a țării, dintre care mulți sunt foști beligeranți în războiul civil al țării care s-a încheiat în 1990. „Nu dați bani guvernului nostru”, a strigat un bărbat în repetate rânduri. „Tu ești singura noastră speranță”, a spus un altul.

De altfel, Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Deblocarea a 33 de milioane de euro trebuie să permită acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de intervenţie şi spitalelor din capitala libaneză, a precizat Comisia Europeană.

Cele două explozii de marţi, de la Beirut, au ucis cel puţin 137 de oameni şi au rănit peste 5000, iar zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, a comunicat joi agenţiei France Presse Ministerul libanez al Sănătăţii. În cursul zilei ar putea fi anunţat un nou bilanţ, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Deflagraţiile declanşate de un incendiu la un depozit de azotat de amoniu au lăsat fără adăpost 300.000 de locuitori din capitala Libanului.