Acasă Featured A doua stire pagina principal Intrarea României și Bulgariei în Schengen, printre prioritățile Spaniei la preluarea președinției UE

Intrarea României și Bulgariei în Schengen, printre prioritățile Spaniei la preluarea președinției UE

0
Intrarea României și Bulgariei în Schengen, printre prioritățile Spaniei la preluarea președinției UE

Programul oficial de priorități și direcții de acțiune anunțat sâmbătă de guvernul spaniol la preluarea președinției rotative a UE include finalizarea negocierilor pentru ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen.

”Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată în programul președinției spaniole a UE, postat pe site-ul oficial dedicat evenimentului.

Mențiunea despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen apare în documentul intitulat ”Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 – Europa, mai aproape”.

Foto: Fragment din programul oficial al președinției Spaniei

Reamintim că guvernul spaniol a susținut puternic România în ultimul an și jumătate pentru a intra în Schengen, dat fiind că relațiile politice și sociale dintre Madrid și București sunt la un nivel fără precedent.

Premierul Pedro Sanchez și miniștrii săi de Externe și Interne au declarat constant că au ca prioritate a președinției rotative UE intrarea României în Schengen.

România și Bulgaria au rămas în afara Schengen după ce Austria a blocat prin veto aderarea la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie 2022.

În ciuda lobbyului făcut de România și alte state europene, cancelarul austriac Karl Nehammer nu a anunțat până acum nici o schimbare de atitudine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.