Pe viitor, piața imobiliară va înregistra probabil o creștere a unor astfel de tranzacții, în special pe fondul încetinirii creșterii economice și al creșterii ratelor dobânzilor, potrivit celui mai recent raport de cercetare al Colliers privind piața de investiții imobiliare din România.

Prima jumătate a anului 2022 s-a încheiat cu o valoare totală a tranzacțiilor de investiții în valoare de 336 mil. euro în România, în creștere cu circa 13% față de primul semestru din 2021, activele de birouri reprezentând aproape 63% din volume, potrivit raportului Colliers.

Cu o multitudine de tranzacții mari, aflate în diverse stadii, încă în desfășurare, în ciuda contextului oarecum incert din economia globală, anul s-ar putea încheia cu un volum total mai aproape sau chiar mai mare de 1 mld. euro.

“Dacă ne uităm la activitatea investitorilor de pe piața românească din ultimii ani, observăm un oarecare echilibru între investitorii noi și cei recurenți în ceea ce privește tranzacțiile executate. În prezent, investitorii continuă să manifeste un interes sănătos pentru activele locale și chiar dacă unii nu au acționat încă pe trăgaciul achizițiilor locale, România rămâne pe radarul lor”, spune Robert Miklo, director de servicii de investiții la Colliers

Cea mai mare tranzacție din prima jumătate a anului a fost cea în care S IMMO a cumpărat EXPO Business Park al Portland Trust, un proiect de birouri nou dezvoltat în partea de nord a Bucureștiului, pentru peste 110 milioane de euro.

Investiții imobiliare estimate la circa 1,2 miliarde de euro se află în diverse stadii de negociere în România, în condițiile în care apetitul pentru active generatoare de venituri rămâne ridicat, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

De la începutul anului, volumul total al investițiilor a ajuns la peste 600 de milioane de euro, din care 315 milioane de euro reprezintă valoarea tranzacțiilor încheiate în primul semestru. Alte tranzacții de aproximativ 300 de milioane de euro au fost încheiate în lunile iulie și august, o perioadă caracterizată de obicei printr-o activitate mai redusă, potrivit aceleiași surse.

“Apetitul pentru achizițiile imobiliare în scop investițional rămâne ridicat, în pofida creșterii accelerate a ratelor dobânzilor bancare, deoarece investitorii instituționali cu acces la capital văd în acest lucru o modalitate de a se proteja de efectele inflației. În acest context, lichiditatea pieței rămâne robustă, iar majoritatea tranzacțiilor care sunt în curs de negociere continuă fără modificări semnificative”, a declarat Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.