Irlanda, Germania și Italia își vor conecta aplicațiile anti-Covid de urmărire a contactelor

764

Aplicația de urmărire a contactelor din Irlanda va fi conectată cu cele din Germania și Italia în câteva săptămâni, în încercarea de a permite călătorii mai ușoare și mai sigure între țările UE în timpul pandemiei Covid-19, relatează The Irish Times.

„Germania, Irlanda și Italia sunt în prim-plan, se așteaptă să își conecteze aplicațiile până la mijlocul lunii octombrie”, a spus un înalt oficial al Comisiei Europene.

Inițiativa face parte din eforturile de a relua libera circulație pe întregul continent, care a fost grav afectată de pandemie, cu un impact economic semnificativ și un impact personal asupra cetățenilor.

Aplicațiile acestea de contact-tracing pentru smartphone funcționează prin detectarea altor dispozitive mobile aflate în apropiere și alertează utilizatorii dacă au fost în apropierea cuiva care a fost testat pozitiv pentru Covid-19, instruindu-i să se izoleze și să fie testați.

Sistemul conectat permite că diferite aplicații naționale să comunice între ele, astfel încât persoanele care călătoresc dintr-o țară în altă să poată avea întâlnirile lor în timpul călătoriei lor înregistrate de aplicația lor națională.

Aceștia pot fi apoi avertizați dacă cineva cu care au fost în contact în străinătate a fost testat pozitiv, chiar dacă persoană respectivă utilizează ea însăși aplicația de urmărire a contactelor dintr-o altă țară.

Irlanda, Germania și Italia urmează să fie conectate mai întâi, deoarece aplicațiile lor sunt cele mai avansate, dar Austria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Spania, Letonia și Olanda sunt așteptate să fie conectate la sistem și ele până la sfârșitul lunii octombrie.

Comisia Europeană a coordonat dezvoltarea sistemului paneuropean împreună cu statele membre și într-un parteneriat între firma de tehnologie germană SAP și Deutsche Telekom.

SURSĂthe irish times