Israelul şi-a rechemat sâmbătă trimisul de la Varşovia, ca reacţie fermă la promulgarea de către preşedintele Poloniei a legii care restricţionează grav restituirea proprietăţilor confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Times of Israel. ”Polonia, nu pentru prima dată, a adoptat o lege antisemită şi imorală”, a transmis ministrul de Externe Yair Lapid.


”Astăzi Polonia s-a transformat într-o ţară antidemocratică, iliberală, care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria omenirii. Nu trebuie să rămânem niciodată tăcuţi. Israelul şi poporul evreu cu siguranţă nu vor tăcea”, a acuzat ministrul israelian într-o declaraţie în ebraică publicată sâmbătă, conform News.ro.


Ministerul de Externe îl va sfătui, de asemenea, pe ambasadorul Poloniei în Israel să rămână în vacanţă în ţara sa natală, potrivit declaraţiei. Noul ambasador israelian în Polonia, care era aşteptat să meargă la Varşovia în viitorul apropiat, va rămâne în Israel pentru moment, se arată în declaraţie.


O versiune mai scurtă a declaraţiei lui Lapid, în limba engleză, a fost distribuită pe contul de Twitter Ministerului de Externe și nu a inclus acuzaţia că Polonia ar fi devenit ”o ţară antidemocratică, iliberală”.


Declaraţia lui Lapid a venit după ce preşedintele polonez Andrej Duda a aprobat legea referitoare la restituirea proprietăţilor, sfidând opoziţia puternică din partea Israelului şi a Statelor Unite.


Lapid a anunțat că Israelul a luat legătura cu SUA pentru a discuta despre o reacţie.


Legea stabileşte un termen de 30 de ani pentru contestarea confiscărilor de proprietăţi, ceea ce ar însemna că procedurile în aşteptare care implică confiscări de proprietăţi din era comunistă vor fi întrerupte şi respinse. Noile prevederi afectează drepturile de proprietate poloneze, evreieşti şi de altă natură care fac obiectul unor determinări anterioare contestate.

Premierul Naftali Bennett a declarat că aprobarea legislaţiei este ”o decizie ruşinoasă şi un dispreţ ruşinos pentru memoria Holocaustului”. “Israelul consideră aprobarea legii care îi împiedică pe evrei să primească despăgubiri pentru bunurile furate în timpul Holocaustului şi regretă faptul că Polonia alege să continue să facă rău celor care au pierdut totul”, a spus Bennett într-o declaraţie.


”Aceasta este o decizie ruşinoasă şi un dispreţ ruşinos faţă de memoria Holocaustului”, a adăugat el, numind-o ”un pas serios pe care Israelul nu îl va putea accepta uşor”.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, s-a declarat ”profund deranjat” de adoptarea legii şi a cerut condamnarea internaţională.
”În calitate de fiu al supravieţuitorilor Holocaustului, sunt profund deranjat de legea adoptată în Polonia care împiedică în mod eficient dreptatea pentru victimele Holocaustului şi pentru familiile lor”, a spus el.


”Restituirea proprietăţii este o parte mică, dar semnificativă, a procesului de îndeplinire a drepturilor celor care au supravieţuit şi de recunoaştere a celor care au pierit într-unul dintre cele mai mari genocide din lume”, a adăugat el, apelând la ”partenerii săi internaţionali să condamne această mişcare într-o singură voce”.