Acasă Externe Italia: Președintele Mattarella dizolvă Parlamentul, declanșând alegeri anticipate

Italia: Președintele Mattarella dizolvă Parlamentul, declanșând alegeri anticipate

0
Italia: Președintele Mattarella dizolvă Parlamentul, declanșând alegeri anticipate

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a anunțat joi dizolvarea Senatului și a Camerei Deputaților, ceea ce va declanșa automat alegeri anticipate în toamna acestui an în cea de-a treia economie a zonei euro, potrivit Le Figaro.

„Situația politică a dus la această decizie”, a declarat președintele într-o alocuțiune televizată, referindu-se la demisia premierului Mario Draghi, după ce trei partide importante din coaliția sa au dezertat joi în cadrul unui vot de încredere în Senat.

„Discuția, votul și modul în care s-a exprimat acest vot ieri în Senat” au demonstrat absența „sprijinului parlamentar pentru guvern și absența perspectivelor de a da naștere unei noi majorități”, a explicat el. „Această condiție a făcut inevitabilă dizolvarea anticipată a parlamentului”, care „este întotdeauna ultima opțiune”, a adăugat el. Presa italiană a avansat mai multe date posibile pentru aceste alegeri: 18 și 25 septembrie sau 2 octombrie.

Marea favorită a viitoarelor alegeri este așa-numita coaliție de „centru-dreapta”, care reunește partidul de dreapta Forza Italia al lui Silvio Berlusconi și extrema dreaptă reprezentată de Liga liderului populist anti-migranți Matteo Salvini și Fratelli d’Italia. Fratelli d’Italia, partidul post-fascist prezidat de Giorgia Meloni, se află în fruntea intențiilor de vot, cu aproape 24%, în fața Partidului Democrat (22%) și a Ligii (14%), potrivit unui sondaj al institutului SWG realizat la 18 iulie. Forza Italia ar obține 7,4% din voturi, iar Mișcarea 5 Stele (M5S) 11,2%.

Mario Draghi, în vârstă de 74 de ani, ajuns în fruntea executivului în februarie 2021 pentru a scoate Italia din criza economică și de sănătate, și-a prezentat demisia președintelui Mattarella pe 14 iulie, care a refuzat-o imediat.

Provocările interne (redresare economică, inflație, ocuparea forței de muncă) și externe (independența energetică, războiul din Ucraina) cu care se confruntă Italia și UE „necesită un guvern cu adevărat puternic și unit și un parlament care să-l însoțească cu convingere”, pledase totuși premierul demisionar. Dar apelul său a fost ignorat de liderii coaliției sale, concentrați deja pe viitoarea campanie electorală. În cele din urmă, doar centrul și stânga, întruchipate de Partidul Democrat (PD), i-au fost alături până la sfârșit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.