Japonia încercuită într-un exercițiu naval comun ruso-chinez

385

Un exercițiu naval comun al Chinei și al Rusiei, în cadrul căruia o flotilă de 10 nave de război a parcurs aproape un cerc în jurul insulei principale a Japoniei, a fost prezentat de cele două țări ca un mijloc de asigurare a stabilității într-o regiune instabilă.
Însă analiștii spun că exercițiile vor avea probabil efectul opus, putând reaprinde tensiunile regionale și sporind afirmațiile guvernului japonez potrivit cărora trebuie să crească cheltuielile militare pentru a contracara agresiunea chineză.
În timpul deplasării, prezentată ca fiind prima patrulă navală comună China-Rusia în vestul Pacificului, navele au navigat prin strâmtoarea Tsugaru, care separă insula principală a Japoniei de insula nordică Hokkaido, înainte de a se îndrepta spre coasta de est a națiunii și apoi înapoi spre China prin strâmtoarea Osumi, în largul insulei sudice japoneze Kyushu.

Deși navelor străine li se permite să navigheze prin strâmtorile Osumi și Tsugaru, ambele fiind considerate ape internaționale, manevrele au fost monitorizate îndeaproape în Japonia.

„Aceasta va consolida concluzia pe care Japonia a tras-o deja, și anume că China reprezintă o potențială amenințare pentru Japonia și, prin urmare, trebuie să își sporească propriile cheltuieli de apărare și pregătirea pentru a-i face față”, a declarat Drew Thompson, fost oficial al Departamentului de Apărare al Statelor Unite și cercetător senior invitat la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore.
Într-o declarație de luni, Ministerul japonez al Apărării a descris exercițiile, care s-au desfășurat pe tot parcursul săptămânii trecute, ca fiind „neobișnuite”.
Flotila China-Rusia a fost compusă din cinci nave de război din fiecare țară, cu un amestec de distrugătoare, fregate, corvete și nave de sprijin.
Armata chineză a declarat că cele două marine s-au despărțit sâmbătă în Marea Chinei de Est. „Exercițiul comun și croaziera comună au dezvoltat în continuare parteneriatul strategic cuprinzător China-Rusia de coordonare pentru noua eră și au îmbunătățit în mod eficient capacitățile ambelor părți de operațiuni comune, ceea ce a fost favorabil menținerii în comun a stabilității strategice internaționale și regionale”, a declarat într-o declarație contraamiralul Bai Yaoping de la Comandamentul Teatrului de Nord al Armatei Populare de Eliberare și comandantul adjunct al marinei.
Ministerul rus al Apărării a precizat că obiectivul patrulării comune a fost de a „demonstra steagurile de stat ale Rusiei și Chinei, de a menține pacea și stabilitatea în regiunea Asia-Pacific și, de asemenea, de a proteja facilitățile activității economice maritime ale celor două țări”.

Tensiunile dintre China și Japonia au crescut în ultimii ani, în contextul în care Beijingul a încercat să își afirme suveranitatea asupra insulelor controlate de Japonia.
De asemenea, China și-a intensificat presiunea militară asupra Taiwanului din apropiere, trimițând zeci de avioane de război în apropierea insulei. Oficialii japonezi au legat anterior situația de securitate din Taiwan de Japonia, menționând că 90% din energia Japoniei este importată prin zonele din jurul Taiwanului.
Deși cheltuielile militare japoneze pălesc în comparație cu cele ale Chinei, Japonia a trecut la consolidarea semnificativă a apărării sale, adăugând avioane de luptă F-35 de ultimă generație și transformând navele de război în portavioane pentru acestea.
De asemenea, este în curs de a adăuga distrugătoare și submarine de înaltă tehnologie – toate acestea putând să-și proiecteze puterea departe de țărmurile japoneze.
Întinderea Forței de autoapărare a Japoniei a fost clară luni, când una dintre navele de război care va fi în cele din urmă echipată pentru a transporta avioane F-35 – distrugătorul de elicoptere JS Kaga – a efectuat exerciții bilaterale cu un grup de atac al portavionului US Navy în Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică aproape în întregime ca teritoriu suveran.
Iar pe parcursul verii, forțele navale japoneze s-au antrenat cu omologii lor din Grupul de atac al portavioanelor britanic 21, condus de portavionul HMS Queen Elizabeth, precum și cu navele marinei americane din Pacific.
Beijingul a urmărit îndeaproape astfel de evenimente, iar flotila rusă comună este un semn din partea Chinei că are și ea parteneri, a declarat Alessio Patalano, profesor de război și strategie la King’s College din Londra.
„În această vară, marinele americane și cele partenere au ridicat considerabil nivelul de interoperabilitate în vestul Pacificului”, a spus el. „Acesta este un fel de slăbiciune pentru chinezi, așa că patrula comună pare un răspuns la acest lucru”.
Rusia și China au un parteneriat militar în curs de desfășurare și au efectuat o serie de exerciții comune, dintre care cea mai mediatizată a fost „Vostok 2018”, o bătălie simulată în care o coaliție ruso-chineză a luptat împotriva unui inamic fictiv.
Iar în august, Rusia și China și-au unit din nou forțele pentru a utiliza un sistem comun de comandă și control, cu trupe rusești integrate în formațiuni chinezești, potrivit unei declarații a Ministerului Apărării din China de la acea vreme.

Traseul urmat de patrula comună chinezo-rusă, prin strâmtoarea Osumi la sfârșitul călătoriei, precum și prin strâmtoarea îngustă Tsugaru, între insulele principale Honshu și Hokkaido, la începutul săptămânii, a atras, de asemenea, o atenție considerabilă.
Aceasta deoarece, atunci când marina americană sau marinele străine tranzitează strâmtoarea Taiwan, între Taiwan și China continentală, Beijingul le condamnă ca fiind destabilizatoare.
De exemplu, după ce navele de război americane și canadiene au navigat prin strâmtoarea Taiwan la începutul acestei luni, Comandamentul teatrului de Est al armatei chineze a acuzat cele două părți de conivență pentru a „stârni probleme” și a „periclita grav pacea și stabilitatea” în strâmtoare.

Iar cu o lățime de 160 de kilometri (100 de mile) în punctul cel mai îngust, strâmtoarea Taiwan este imensă în comparație cu pasajele dintre insulele japoneze. Strâmtoarea Osumi, de exemplu, are o lățime de doar 17 mile (27 kilometri) în punctul cel mai îngust.
Deși navele de război chineze și rusești nu au încălcat dreptul internațional, un segment de știri difuzat de televiziunea de stat chineză a arătat cât de aproape au ajuns de teritoriul japonez.
Un reporter aparent la bordul uneia dintre navele chinezești este arătat trecând prin strâmtoarea Tsugaru, în timp ce în spatele ei se profilează coasta japoneză.
Mai târziu, după ce a traversat strâmtoarea, reporterul spune: „Acum ne aflăm în vestul Pacificului și putem vedea avioanele Forțelor maritime de autoapărare japoneze nu departe în spatele nostru. Ne-au urmărit încă de la începutul patrulării noastre. Pe lângă avioane, au trimis și mai multe nave pentru a ne urmări formația în vederea colectării de informații.”
Thompson a declarat că China nu poate să adopte un lucru și apoi să acționeze în mod opus.
„Ori susții normele, ori susții politica de putere”, a spus el despre conducerea de la Beijing. „Acest lucru face ca retorica lor virulentă anti-străinătate să fie extrem de ipocrită”.

Deci, dacă este bine pentru China și Rusia, trebuie să fie bine pentru SUA, Canada și alte marine care navighează în Strâmtoarea Taiwan – sau chiar în Marea Chinei de Sud.
„Ei stabilesc că este o normă internațională foarte acceptată”, a spus Thompson.

SURSĂcnn