Președintele american Joe Biden a aprobat miercuri, în mod oficial, trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România, au transmis oficiali SUA, citați de CNN.

Aproximativ 2.000 de soldați americani vor ajunge în Polonia, iar circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie „Stryker vor fi repoziționați în România.

Potrivit oficialilor americani citați de CNN, trupele vor fi trimise în Europa „în zilele următoare”, iar un anunț oficial din partea Pentagonului va veni în cursul zilei de miecuri.

SUA au pus 8.500 de soldați în SUA în stare de alertă intensă în cazul în care sunt solicitate forțe de răspuns ale NATO pentru reacție rapidă.

SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni; unele dintre trupele care vor fi dislocate în curând sunt deja staționate în Europa, au spus sursele, în timp ce altele vor veni din SUA.

Trupele vor opera pe o bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.

Încă de săptămâna trecută, SUA și câțiva aliați erau în discuții pentru a desfășura alte mii de trupe în țările NATO din Europa de Est înainte de orice potențială invazie rusă a Ucrainei, ca dovadă de sprijin în fața agresiunii Moscovei.

Biden a mai spus vinerea trecută că va muta forțele „în termen scurt”, deoarece Rusia a continuat să-și consolideze forțele în apropierea Ucrainei, stârnind temeri privind o nouă invazie, chiar dacă eforturile diplomatice de a reduce tensiunile au continuat.

Sursa foto: Facebook / NATO Force Integration Unit in Estonia