După ce şi-a adjudecat victoria în Pennsylvania, democratul Joe Biden are toate motivele să se considere deja ca fiind următorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Postul de televiziune CNN, urmat la puţin timp de NBC, a anunţat că statul federal cu 20 de electori a votat în favoarea democraţilor, ceea ce înseamnă că, în acest moment, Joe Biden a obţinut 273 din totalul celor 538 de electori, pentru asigurarea victoriei fiind nevoie de 270 de electori.

Donald Trump nu vrea să recunoscă victoria contra-candidatului său: “realitatea simplă este că aceste alegeri nu au ajuns nici pe departe la final” a anunţat republicanul de la Casa Albă.

Preşedintele ales (“President elect”) a mulţumit prin Twitter celor care l-au votat: “America, sunt onorat, că m-aţi ales pe mine să conduc acestă ţară fantastică”. El urmează să se adreseze naţiunii în cursul serii.

După anunţarea rezultatului din Pennsylvania, unde Joe Biden a reuşit să se impună cu mai mult de 35.000 de voturi în faţa lui Donald Trump, el devine cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Conform protocolului, ceremonia de instalare a preşedintelui este programată să aibă loc pe 20 ianuarie 2021.

O dată cu victoria democraţilor, Statele Unite ale Americii vor consemna o premieră: Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, va deveni prima vice-preşedintă în istoria ţării.